Wpis z mikrobloga

@jakismadrynickpolacinsku: zdecydowanie bliżej mi do lewaka xd Żeby było sprawiedliwie to każdy powinien mieć wolne od pracy w niedziele, nie tylko sektor handlowy, a wiadomo, że tak nie będzie. Zreszta odbiera się tez w taki sposób możliwość „dorobienia sobie” np studentom, którzy w tygodniu nie maja na to czasu. Dzien wolny za niedziele lub obligatoryjna wyzsza dniówka i chetnych nie zabraknie.
@Daqnny: bez złośliwości. Po co Ci niedziela handlowa? Nie wystarcza Ci 6 dni na handel? Też kiedyś byłem zwolennikiem handlu w niedziele, ale cieszę się, że mogę ten czas z rodziną spędzić jedząc wspólnie śniadanie i tego również tobie życzę.
@AndrzejTrapper: za granicą to Soboty i Niedziele w pracy są dodatkowo premiowane, podobnie jak w Polsce... to po pierwsze. Poza tym za granicą, w wielu krajach Niedziele są wolne od handlu... to po drugie. Pozdrawiam z Norwegii, gdzie dużo nieogarniętych polaków lamentuje z tego powodu... jakby nie było czasu kupić piwska w sobotę czy tam w piątek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RelaxxxHomie: Każdy ma inne potrzeby, Ja w te 6 dni praktycznie nigdy nie mam czasu wybrać się na jakieś większe zakupy, bo zajmuje mnie praca albo inne obowiązki. Dodając do tego, że w perspektywie mam wykańczanie mieszkania, wiec czasu w sklepach pewnie spędzę w przyszłym roku dużo, to niedziele handlowe bardzo by mi to ułatwiły. Zreszta po prostu lubię w niedziele mieć więcej możliwości xd. Nie wiem, wpadnie mi do głowy
Albo wolne niedzielę, ale zamykamy wszystko, łącznie z żabkami. Co za debilny wymysl że lidl jest zamknięty ale żaba nie bo możesz wysłać paczkę. Tzn dla pisu super opcja bo kilka ważnych osób ma udziały żaby i sobie zamyka inne sklepy. Fajnie tak pozbywać się konkurencji.
@WypadlemZKajaka: i za cztery lata PiS znów u władzy, bo pracownicy sektora handlowego będą na nich głosować, ponieważ będą obiecywać niedziele wolne. Serio, co ludziom przeszkadza wolna niedziela? Za granicą są takie rozwiązania od lat (chociażby Niemcy), u nas też to obowiązywało i wszyscy byli zadowoleni (soboty do 14, niedziele wolne - i to kiedy rządziło bodajże SLD), niektóre kraje testują nawet krótszy "tydzień" pracy, a nas wielkie hurra, bo będzie
@AndrzejTrapper ja tego trochę nie rozumiem, nawet w mojej firmie w której nie ma na nic pieniędzy nadgodziny są +50%, a soboty +100%, ostatnio w związku z obsługą teleinformatyczna wyborów kilka osób musiało być w niedzielę to podejrzewam że ładne premie dostali, czy faktycznie w takiej biedronce nie ma dodatku za niedzielę?
@alonzo85: I miliardy koron wydawane przez Norwegów w przygranicznych szwedzkich galeriach handlowych w niedzielne zakupy. Super przykład. Pomijając fakt że komuny maja prawo otwierać sklepy o małej powierzchni. Często Rema czy inne sklepy mają przybudówki i one są otwarte co niedzielę. Z resztą duże sklepy również są otwarte w niedzielę, zależy od gminy.
@alonzo85: Raportów jest masa i artykułów na ten temat. Owszem norwegowie głównie robią zakupy w Szwecji bo jest taniej ale połowa tych zakupów akurat przypada na weekendy. Forma spędzania czasu i przy okazji zakupy. Gdyby centra handlowe były otwarte w Norwegii tak jak w Szwecji to tych koron zostałoby w Norwegii więcej. Po za tym co jest w tym populistycznego? Sam tam jeżdze w niedziele na zakupy.
@Kuklak: Nie. Sklep ma jedną niedzielę na handlowanie do wyboru w miesiącu. Musi ja z wyprzedzeniem zgłosić do PIP inspekcji handlowej.
W miastach by to zadziałało bo w każdą niedzielę miałbyś czynne ~1/4 sklepów.
Nie. Sklep ma jedną niedzielę na handlowanie do wyboru w miesiącu. Musi ja z wyprzedzeniem zgłosić do PIP inspekcji handlowej.

W miastach by to zadziałało bo w każdą niedzielę miałbyś czynne ~1/4 sklepów.

@wshk: Przecież to głupi pomysł. Jako klient mam przeglądać jakiś rejestr PIP i sprawdzać, który sklep jest otwarty akurat w tę niedzielę? Czy mam jeździć od biedronki do biedronki aż trafię na taką, która będzie otwarta?