@blisko_kebab: Najpierw liczone sa glosy partii i na tej podstawie dostają mandaty w okregu. Potem dopiero wybiera sie kandydatow spośród osob na liscie ( ci ktorzy maja najwiecej glosow z danej listy). Czyli w praktyce jak twoj kandydat nie wejdzie do sejmu to twoj glos przechodzi na innego goscia z tej samej listy. Jak zaglosujesz na jakiegos Zenka nr 17 na liscie to ten glos nie przepadnie.
Tyle że na listach jest 7 komitetów, wśród których są członkowie partii oraz bezpartyjni. Na koniec brana jest topka komitetu wyborczego, a kto decyduje do kogo konkretnie (w ramach komitetu wyborczego) może pójść mój głos, ciekawe
Na karcie zaznaczam nazwisko.
Nazwisko może, ale nie musi należeć do ugrupowania politycznego.
Ugrupowania w znakomitej większości zawiązały wspólne komitety wyborcze.
Czy wybierając nazwisko, bardziej głosuję na partię czy na komitet wyborczy? Do kogo pójdą punkty, jeśli mój wybrany kandydat uzbiera mało głosów?
#wybory #kiciochpyta
źródło: politics-elections-general_election-local_election-presidential_elections-presidential_race-pdyn102_low
PobierzTyle że na listach jest 7 komitetów, wśród których są członkowie partii oraz bezpartyjni. Na koniec brana jest topka komitetu wyborczego, a kto decyduje do kogo konkretnie (w ramach komitetu wyborczego) może pójść mój głos, ciekawe