Wpis z mikrobloga

Mam w domu tak:
prund z sieci --> UPS --> różnicówka --> odbiorniki

Zanik zasilania zdarza mi sie tak z raz w tygodniu, ale dzisiaj przy przełączaniu na zasialnie bateryjne różnicówka mi wyskoczyła, padły serwer i sieć.

No i się zastanawiam dlaczego tak się stało i co zrobić aby tak się nie działo w przyszlości.
To co mi przychodzi do głowy to zasilic serwerownię "bokiem" a różnicówka zostałaby na gniazda gwarantowane w pomieszczeniach (a to pompa CO, a to monitory do pracy).

Może są tu jakieś "złote zasady" stosowane przez zawodowców?

#elektryka #homelab #serwery
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bajcik: różnicówka za normalnym upsem nie ma sensu. Przy zasilaniu bateryjnym usp pracuje jak sieć IT. Nie ma ani fazy ani neutralnego, jednego kabla możesz dotknąć i nie kopnie ani różnicówka też się nie wyzwoli, dotkniesz obu to p--------e a różnicówka też nie zadziała.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert Głupoty piszesz. Za normalnym upsem (onlinowym) możesz stosować RCD i nic nie wywali bez powodu. A to o czym Ty piszesz to upsy line-interactive. Malutkie gówna, zwykle do 3kva, za śmieszne pieniądze. W chwili przejścia z sieci na baterię faktycznie z TN faktycznie robią IT i potrafią wystrzelić rcd. Roznicowka przed upsem to jest dopiero patologia i też będzie wybijać z tą jednak różnicą że zostanie backup bateryjny na kilka
  • Odpowiedz
różnicówka za normalnym upsem nie ma sensu. Przy zasilaniu bateryjnym usp pracuje jak sieć IT. Nie ma ani fazy ani neutralnego, jednego kabla możesz dotknąć i nie kopnie ani różnicówka też się nie wyzwoli, dotkniesz obu to p--------e a różnicówka też nie zadziała.

@wypokowy_expert: W układzie IT też trzeba jakoś zapewnić ochronę przeciwporażeniową przy uszkodzeniu.
To co mówisz to prawda, ale tylko do chwili pierwszego doziemienia. Wtedy drugi biegun zasilania ma już
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Pytanie teraz co uznajemy za rozległą sieć...
Jak jest na biurku UPS i wpięty do niego jeden komputer, to tak - nikt nie będzie dokładał jakichś dodatkowych zabezpieczeń.
Ale jeśli UPS zasila kawałek instalacji z wieloma obwodami, to niestety, ale to już moim zdaniem jest ewidentnie przypadek wymagający uwzględnia ochrony przy uszkodzeniu, bo z jednego źródła zasilane jest wiele urządzeń w wielu pomieszczeniach i ryzyko wystąpienia doziemienia w jakimś
  • Odpowiedz
Już dociera czy muszę schemat narysować?

@wypokowy_expert: xD
Ja dobrze wiem jak to działa, ale weź pod uwagę, że OP tu kombinuje chcąc zasilać część urządzeń sprzed różnicówki, część zza.
A pomijając instalację OPa, to w instalacjach większych niż "biurkowa" zasilanych zza UPSa rzadko jest tylko jedna różnicówka czy obwód. Wtedy doziemienie może nastąpić w dowolnym urządzeniu zasilanym przed różnicówkami albo zza innej różnicówki i tu też pojawiają się warunki
  • Odpowiedz