Aktywne Wpisy

Salido +360
Minął 25. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wypadków śmiertelnych w których zginęło 7 osób.
114 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
117 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wypadków śmiertelnych w których zginęło 7 osób.
114 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
117 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-10
Pobierz
Lewusx +69
8 tygodni do sezonu jesiennego, waga 112kg, ostatnio na scenie było 107kg, ale myślę że przy 105kg mogę wyglądać nawet lepiej.
Cardio - 35min / dzień.
Kroki - 13-15k / dzień.
Trening - 3on/off/3on/off, każda partia 2x w skali mikrocyklu, plecy i poślad 3x w skali mikrocyklu.
SAA - 100/100/15 - TEST/MASTER/TREN (dziennie)
Cardio - 35min / dzień.
Kroki - 13-15k / dzień.
Trening - 3on/off/3on/off, każda partia 2x w skali mikrocyklu, plecy i poślad 3x w skali mikrocyklu.
SAA - 100/100/15 - TEST/MASTER/TREN (dziennie)
źródło: E0C76E7E-CC1A-4636-9E86-5EAB04210B7C
Pobierz

prund z sieci --> UPS --> różnicówka --> odbiorniki
Zanik zasilania zdarza mi sie tak z raz w tygodniu, ale dzisiaj przy przełączaniu na zasialnie bateryjne różnicówka mi wyskoczyła, padły serwer i sieć.
No i się zastanawiam dlaczego tak się stało i co zrobić aby tak się nie działo w przyszlości.
To co mi przychodzi do głowy to zasilic serwerownię "bokiem" a różnicówka zostałaby na gniazda gwarantowane w pomieszczeniach (a to pompa CO, a to monitory do pracy).
Może są tu jakieś "złote zasady" stosowane przez zawodowców?
#elektryka #homelab #serwery
@rybeczka: @Noniusz za UPSem jedyna. A jeśli pytacie o resztę domu - tam działa klasyczna instalacja z różnicówkami na grupy obwodów.
@wypokowy_expert dzięki za komentarz.
To przeniosę "przed".
@wypokowy_expert: W układzie IT też trzeba jakoś zapewnić ochronę przeciwporażeniową przy uszkodzeniu.
To co mówisz to prawda, ale tylko do chwili pierwszego doziemienia. Wtedy drugi biegun zasilania ma już
Jak jest na biurku UPS i wpięty do niego jeden komputer, to tak - nikt nie będzie dokładał jakichś dodatkowych zabezpieczeń.
Ale jeśli UPS zasila kawałek instalacji z wieloma obwodami, to niestety, ale to już moim zdaniem jest ewidentnie przypadek wymagający uwzględnia ochrony przy uszkodzeniu, bo z jednego źródła zasilane jest wiele urządzeń w wielu pomieszczeniach i ryzyko wystąpienia doziemienia w jakimś
@wypokowy_expert: xD
Ja dobrze wiem jak to działa, ale weź pod uwagę, że OP tu kombinuje chcąc zasilać część urządzeń sprzed różnicówki, część zza.
A pomijając instalację OPa, to w instalacjach większych niż "biurkowa" zasilanych zza UPSa rzadko jest tylko jedna różnicówka czy obwód. Wtedy doziemienie może nastąpić w dowolnym urządzeniu zasilanym przed różnicówkami albo zza innej różnicówki i tu też pojawiają się warunki