Wpis z mikrobloga

Witajcie, jaki klucz dynamometryczny do samochodu do użytku nieprofesjonalnego?

Zastosowanie dla klucza to wymiana świec i innych rzeczy w samochodzie. Najlepszy zakres to byłby od 10-60nm na 1/2 (tylko, że prawie takich nie ma, a jak są, to kosztuje 600zł+), ewentualnie na 3/8 ale właśnie nie wiem czy można używać kluczy z adapterami i przedłużkami? Dodatkowo nie wiem jak wygląda sprawa precyzyjności przy 24nm (powiedzmy, klucz ma zakres 20-110nm) mimo że producent określa precyzyjność do +/- 4%? Czy adapter dynamometryczny elektroniczny ma rację bytu i czy do niego można używać wszelkich przejściówek i adapterów?

Zastanawiałem się nad dwoma ofertami:

1. https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-1-2-20-100nm-jonnesway-13615139168

2. https://www.amazon.pl/Silverline-962219-dynamometryczny-20-110-srebrny/dp/B01M5KCNQW/ref=sr_1_40?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=3O5ETHVVFWNP2&keywords=klucz%2Bdynamometryczny%2B20nm&qid=1695586423&sprefix=klucz%2Bdynamometryczny%2B20nm%2Caps%2C179&sr=8-40&th=1

#pytaniedoeksperta #narzedzie #motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa #mechanika #majsterkowanie #klucze #yato
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CCDS: ja ostatecznie skończyłem z trzema sztukami, z pamięci 90-200Nm do kręcenia kół 130Nm i więcej,
10-60Nm to kupiony głównie pod świece zapłonowe, i jakieś tam klocki hamulcowe (ale i tak te klocki to "z ręki" kręcę),
5-25Nm to mianem zamiar różne tam plastikowe elementy kręcone do aleminiunm (kolektor dolotowy, przepustnica, pompa wody, itd..) co trzeba na 8 czy 14Nm ale jeszcze nawet go nie używałem
  • Odpowiedz
@CCDS: raczej nie jest precyzyjny, z tego co tam czytałem to im bliżej środka zakresy tym precyzja najlepsza a później tam się rozbiega ze wskazaniami,
czyli klucz 20-100Nm to bym używał do kręcenia 40-60Nm, 90-100Nm to bym jeszcze do kół (nakrętki na szpliki zwykle tyle mają) bo tutaj to aż tak istotna precyzja nie jest, ale do kręcenia np. świec które wymagają 25Nm to trochę tak słabo i wolałbym innym
  • Odpowiedz
@CCDS: polecam elektroniczny. Ma szeroki zakres.
Tylko ma dwie wady
Jest spory i nie wszędzie się zmieści.
Ustawienie przy jakiej wartości ma piszczeć jest upierdliwe. Zawsze patrzę na wyświetlacz, bo nie chce mi się użerać z ustawieniem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@SpalaczBenzyny Kiedyś jakiś Mirek napisał, że dobre klucze mają zakres 5x, czyli jak klucz ma 10nm to wystarczy pomnożyć razy 5 = 50nm. Wtedy nie powinno być problemu z dolnym zakresem. Tak jak wspomniałem wcześniej, klucze 1/2 do 250/300zł, nie mają takiej skali. Jednak 3/8 mają ta skalę (patrz na 2 link).

Do takiego klucza dynamometrycznego można użyć przedłużkę? A w przypadku klucza 3/8 można użyć przejściówki 1/2-3-8, zniekształci to wynik?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@SpalaczBenzyny Jeszcze przytoczę komentarz produktu z Amazona
"Pracując dla Delphi, dużej firmy zajmującej się projektowaniem/produkcją części samochodowych, wpadłem do jednego z laboratoriów i wyciągnąłem kalibrator klucza dynamometrycznego, Norbar Pro-Test Series 2 [...] kosztuje około 2000 funtów.

I to są wyniki, pierwsza liczba to wskazany odczyt, a druga liczba mierzona wartość.
28 Nm - 28,8 Nm
42 Nm - 41,8
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: @CCDS
Masz podaną dokładność 4%, i według normy na klucze to się odnosi do mierzonej wartości (czyli między 1 a 4 Nm w takim zakresie, tyle co nic).
Ale w sumie to i tak nie ważne, bo klucz dynamometryczny jest potrzebny tylko po to, żeby zwiększyć szansę na przekroczenie granicy plastyczności uszczelki i jednocześnie nie zniszczyć gwintu. Uszczelka świecy nie jest aż tak dokładnie skalibrowana, a z samych
  • Odpowiedz
@CCDS: teoretycznie można, moment skręcający działa na klucz, nie zależnie czy przedłużka jest czy nie - tak mi się wydaje.
Tylko z tego co widzę ceny tych kluczy poszły w górę ostro. Za swój dałem 180zł dwa lata temu, teraz 340zł.
Inne narzędzia nie podrożały aż tak mocno.
  • Odpowiedz