Aktywne Wpisy
Trismus +987
Viado +363
Dla wszystkich co bezdusznie rzucają hasłem "trzeba się było ubezpieczyć"
- Wiecie ile kosztuje ubezpieczenie domu na terenach na tym terenie? O ile w ogóle jest możliwe
- Wiecie że tam przeważnie mieszkają bardzo biedni ludzie w starych poniemieckich domach?
- Wiecie że ubezpieczyciel nie wypłaci żadnej kasy jeśli ktoś nie ma papierów na przegląd instalacji elektrycznej, pieca, komianiarza, itp? A te papiery mogły zostać porwane przez wodę
- Wiecie że w starym domu doprowadzenie instalacji elektrycznej, kotłowni itp do obecnych norm i przejśca przeglądów to może być koszt nawet 100k? Kogo na to stać?
- Wiecie że ubezpieczyciel wykorzysta wszystko przeciwko wam? Zawalił się dom od powodzi - fundamenty nie były zgodne z aktualnymi normami budowlanymi - nie ma kasy. Znaleziono jakaś "samowolę" budowlaną typu okno poszerzone o 10 cm - nie ma kasy. Brak wentylacji w kotłowni - nie ma kasy.
- Wiecie ile kosztuje ubezpieczenie domu na terenach na tym terenie? O ile w ogóle jest możliwe
- Wiecie że tam przeważnie mieszkają bardzo biedni ludzie w starych poniemieckich domach?
- Wiecie że ubezpieczyciel nie wypłaci żadnej kasy jeśli ktoś nie ma papierów na przegląd instalacji elektrycznej, pieca, komianiarza, itp? A te papiery mogły zostać porwane przez wodę
- Wiecie że w starym domu doprowadzenie instalacji elektrycznej, kotłowni itp do obecnych norm i przejśca przeglądów to może być koszt nawet 100k? Kogo na to stać?
- Wiecie że ubezpieczyciel wykorzysta wszystko przeciwko wam? Zawalił się dom od powodzi - fundamenty nie były zgodne z aktualnymi normami budowlanymi - nie ma kasy. Znaleziono jakaś "samowolę" budowlaną typu okno poszerzone o 10 cm - nie ma kasy. Brak wentylacji w kotłowni - nie ma kasy.
Zastosowanie dla klucza to wymiana świec i innych rzeczy w samochodzie. Najlepszy zakres to byłby od 10-60nm na 1/2 (tylko, że prawie takich nie ma, a jak są, to kosztuje 600zł+), ewentualnie na 3/8 ale właśnie nie wiem czy można używać kluczy z adapterami i przedłużkami? Dodatkowo nie wiem jak wygląda sprawa precyzyjności przy 24nm (powiedzmy, klucz ma zakres 20-110nm) mimo że producent określa precyzyjność do +/- 4%? Czy adapter dynamometryczny elektroniczny ma rację bytu i czy do niego można używać wszelkich przejściówek i adapterów?
Zastanawiałem się nad dwoma ofertami:
1. https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-1-2-20-100nm-jonnesway-13615139168
2. https://www.amazon.pl/Silverline-962219-dynamometryczny-20-110-srebrny/dp/B01M5KCNQW/ref=sr_1_40?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=3O5ETHVVFWNP2&keywords=klucz%2Bdynamometryczny%2B20nm&qid=1695586423&sprefix=klucz%2Bdynamometryczny%2B20nm%2Caps%2C179&sr=8-40&th=1
#pytaniedoeksperta #narzedzie #motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa #mechanika #majsterkowanie #klucze #yato
10-60Nm to kupiony głównie pod świece zapłonowe, i jakieś tam klocki hamulcowe (ale i tak te klocki to "z ręki" kręcę),
5-25Nm to mianem zamiar różne tam plastikowe elementy kręcone do aleminiunm (kolektor dolotowy, przepustnica, pompa wody, itd..) co trzeba na 8 czy 14Nm ale jeszcze nawet go nie używałem
1. Orientujesz się, jak to wyglada z np. 25nm, gdzie klucz ma skale 20-100nm? Nadal jest precyzja czy nie?
czyli klucz 20-100Nm to bym używał do kręcenia 40-60Nm, 90-100Nm to bym jeszcze do kół (nakrętki na szpliki zwykle tyle mają) bo tutaj to aż tak istotna precyzja nie jest, ale do kręcenia np. świec które wymagają 25Nm to trochę tak słabo i wolałbym innym
Tylko ma dwie wady
Jest spory i nie wszędzie się zmieści.
Ustawienie przy jakiej wartości ma piszczeć jest upierdliwe. Zawsze patrzę na wyświetlacz, bo nie chce mi się użerać z ustawieniem.
Do takiego klucza dynamometrycznego można użyć przedłużkę? A w przypadku klucza 3/8 można użyć przejściówki 1/2-3-8, zniekształci to wynik?
"Pracując dla Delphi, dużej firmy zajmującej się projektowaniem/produkcją części samochodowych, wpadłem do jednego z laboratoriów i wyciągnąłem kalibrator klucza dynamometrycznego, Norbar Pro-Test Series 2 [...] kosztuje około 2000 funtów.
I to są wyniki, pierwsza liczba to wskazany odczyt, a druga liczba mierzona wartość.
28 Nm - 28,8 Nm
42 Nm - 41,8
Masz podaną dokładność 4%, i według normy na klucze to się odnosi do mierzonej wartości (czyli między 1 a 4 Nm w takim zakresie, tyle co nic).
Ale w sumie to i tak nie ważne, bo klucz dynamometryczny jest potrzebny tylko po to, żeby zwiększyć szansę na przekroczenie granicy plastyczności uszczelki i jednocześnie nie zniszczyć gwintu. Uszczelka świecy nie jest aż tak dokładnie skalibrowana, a z samych
Tylko z tego co widzę ceny tych kluczy poszły w górę ostro. Za swój dałem 180zł dwa lata temu, teraz 340zł.
Inne narzędzia nie podrożały aż tak mocno.