Wpis z mikrobloga

Od kilku tygodni jestem w Transylwanii jako wolontariusz. Jest to niesamowite i piękne miejsce. Połączenie podróży z czymś produktywnym i niesieniem pomocy lokalnej społeczności jest jeszcze lepsze.

Dzisiaj w czasie wolnym odwiedziłem Muzeum Szeklerów w Miercurea-Ciuc. Miasto cały czas mnie zachwyca. A pogoda non-stop dopisuje.

Wspiąłem się już dwa razy na pobliskie wzgórze, spróbowałem lokalnych dań, odwiedziłem kilka wiosek w pobliżu. To miejsce jest po prostu niesamowite.

#podroze #podrozujzwykopem #rumunia #transylwania #chwalesie, a w komentarzu #pokazmorde i #pokazforme ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cukrzyk2000 - Od kilku tygodni jestem w Transylwanii jako wolontariusz. Jest to niesa...

źródło: 60A8065A-4133-4D3B-9ADD-4E9A3FF72A49

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cukrzyk2000: Rumunię odwiedzam co roku od ponad 18 lat (różne regiony) i każdemu polecam zestaw:
zupę Ciorbă de văcuță, koniecznie z podaną na boku kwaśną śmietaną i ostrą, zieloną papryczką oraz mititei, czyli coś w rodzaju szaszłyku.
  • Odpowiedz
@Cukrzyk2000:

Miercurea-Ciuc

To takie Węgry bardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°) w Odorheiu Secuiesc w muzeum są też czasem ciekawe wystawy - kiedyś była o pasach cnoty np. W sumie jedna z ciekawszych jaką widziałam! No i miasteczko ma historię ze Stefanem Batorym. Na jakim wolontariacie jesteś?
  • Odpowiedz