Zastanawiam się jak oszczędzać pieniądze i chronić je przed inflacja czy dobrym pomysłem jest wejście w obligacje? Chciałbym wejść za 20 k i co miesiąc dokupywać za kwotę od 100 do 500 zl, czy to dobry pomysł? Jakie obligacje wybrać ? Wiem ze jest IKE ale nie wiem czy nie będę potrzebował szybciej tej gotówki przed emerytura #obligacje #inwestycje #oszczedzanie
@a6riz: obligacje indeksowane inflacją są bardzo dobrym i bezpiecznym pomysłem. Możesz to zrobić przez IKE, jak będziesz potrzebował wypłacić wcześniej to żaden problem - po prostu zapłacisz podatek belki który i tak musiałbyś zapłacić, a jeśli zostawisz chociaż cześć z tych pieniędzy do emertytury to wtedy wyciągasz je bez podatku
@a6riz: Wstrzymaj sie przynajmniej do wyborow. Jak tak sie posklada ze bedzie rzadzil pis to nad obligacjami bym sie zastanowil. Obligacje upadajacego panstwa to nie jest za dobry pomysl :P
Dlugoterminowo to raczej zloto albo ziemia - zloto raczej malo kiedy tanieje a ziemia to dopoki nie ma wojny tez jest dobrym interesem.
Ja masz nadmiarowa kase ktorej strata bedzie nie bolec to
@gorzki99: weź pod uwagę ze Pinokio tam wsadził kasę..więc nic nie upadnie
@a6riz: zaloz konto via internet https://www.zakup.obligacjeskarbowe.pl - wymagany dowód z RFID - telefon z NFC szczyta go do identyfikacji mi nie przyszedł żaden mail ze konto aktywne, po 2 dniach zalogowałem się potem przelew kasy na dedykowane konto: szedł chyba dzień, potem wybierasz i jazda 4 letnie lub 10 letnie indeksowane inflacja +1% bonusu. odsetki wypłacają
@a6riz: kupuj końcem miesiąca. Wtedy już wiadomo, jakie będą stawki kolejnej serii obligacji i możesz kupić szybciej (gdyby oprocentowanie miało spaść) za kasę z bieżącego i kolejnego miesiąca albo poczekać na kolejny miesiąc gdyby oprocentowanie miało wzrastać albo po prostu kupić jeden pakiet a nie dwa jeśli będzie stałe.
#obligacje #inwestycje #oszczedzanie
Obligacje upadajacego panstwa to nie jest za dobry pomysl :P
Dlugoterminowo to raczej zloto albo ziemia - zloto raczej malo kiedy tanieje a ziemia to dopoki nie ma wojny tez jest dobrym interesem.
Ja masz nadmiarowa kase ktorej strata bedzie nie bolec to
@a6riz: zaloz konto via internet https://www.zakup.obligacjeskarbowe.pl - wymagany dowód z RFID - telefon z NFC szczyta go do identyfikacji
mi nie przyszedł żaden mail ze konto aktywne, po 2 dniach zalogowałem się
potem przelew kasy na dedykowane konto: szedł chyba dzień, potem wybierasz i jazda
4 letnie lub 10 letnie indeksowane inflacja +1% bonusu.
odsetki wypłacają
@msr99: Pinokio wsadzil kase w obligacje indeksowane inflacja. Po czym inflaca wystrzelila.Traz juz raczej bedie spadac.
Poza tym on tam wsadzil kase a nie
@gorzki99: raczysz żartować, lub za duzo glapy :)
anyway 7% +1% bonus + ~7%. inflacji daje ci 15%. masz ( oprócz akcji ) lepszy ( pewniejszy ) zysk ?
@msr99: Nie no jaszczempia to fajnie posluchac zeby sie posmiac. Nekoniecznie zeby sie sugerowac tym co mowi :P
Ale badzmy szczerzy. Pomimo ze inflacja jest rzadowi na reke to raczej pik mamy za