Wpis z mikrobloga

@TTedbundYY: klepanie się po jajcach odcinek 2137.
A prawda jest taka że w XIX wieku, nie mając majątku jak typowy neet/przegryw nie miałeś żadnej szansy na żonę bo małżeństwa były aranżowane w oparciu o status majątkowy.

Za to miałeś blisko 100% szansy na powołanie do którejś armii i zdechnięcie w paskudny sposób przydrożnym rowie z flakami wyprutymi bagnetem przypadkowego żołdaka z innej armii.
  • Odpowiedz
@thorgoth: no nie do końca, nie mając za wiele po prostu brałeś żonę taka co również ma niewiele, albo i mniej. No i pewnie niezbyt urodziwa. Taka z racji na niewiele lepsze perspektywy to i tak nie miała wiele wybory u sobie jakoś wspólnie biedę klepali. Co nie znaczy że w tym wszystkim nie mogli znaleźć jakichś ubożuchnych kwiatków szczęścia.
  • Odpowiedz
klepanie się po jajcach odcinek 2137.

A prawda jest taka że w XIX wieku, nie mając majątku jak typowy neet/przegryw nie miałeś żadnej szansy na żonę bo małżeństwa były aranżowane w oparciu o status majątkowy.

Za to miałeś blisko 100% szansy na powołanie do którejś armii i zdechnięcie w paskudny sposób przydrożnym rowie z flakami wyprutymi bagnetem przypadkowego żołdaka z innej armii.

@thorgoth: Srogie grzyby XD Większość ludzi mieszkała na wsi, więc po prostu brałeś sobie dziewuchę ze swojej wsi. Problem był co najwyżej, jak byłeś parobkiem albo wioskowym głupkiem, ale to były doły społeczne, tak jak dzisiaj patusiarnia (nie było zasiłków, więc musieli coś robić). Większość ludzi należała do średnio zamożnego chłopstwa, część do zamożnego, warstwa szlachecko-inteligencko-mieszczańska była w Polsce całkiem spora. W dodatku XIX wiek to czas przemian, awans społeczny był stosunkowo prosty jak miałeś coś w głowie, parafie i lokalne ziemiaństwo fundowało stypendia dla inteligentnych dzieci z
  • Odpowiedz
@TTedbundYY: Chłopaki, jak wy chcecie coś poderwać, jak macie taki negatywny stosunek do kobiet?. Może zwyczajnie macie niewiele do zaoferowania i nie mówię tu o kasie. Stąd wasz dysonans poznawczy, który sobie redukujecie wyzywając kobiety z anonimowych kontXD
  • Odpowiedz
@TTedbundYY: źródło: instytut danych z dupy oraz instytut tęsknoty za czymś nierealistycznym.
Kiedyś przecież było tak zajebiście, to nie tak że jeszcze przed drugą wojna światową ludzie popi*rdalali na bosaka, większość j*bała w polu a kobiety robiły to samo tylko nie było neta to gówno wiedziałeś że rogi masz.
Ale żyj bajkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Srogie grzyby

Większość ludzi należała do średnio zamożnego chłopstwa

Nie wiem czy to zrobiłeś specjalnie czy z niewiedzy ale odpisze jakbyś był normalnym mireczkiem. Najwyżej mi odpiszesz coś w stylu "hyhyhy ale jesteś debilem, hyhyhy" i wzbogace czarną ;)

Większość polskiego chłopstwa była bardzo biedna, w latach nieurodzaju balansowała na granicy śmierci głodowej. Poczytaj opisy obcokrajowców wizytujących polską prowincje, np Williama Coxe czy Huberta Vautrin, piszących o tym że polski chłop nie różnił się od bydła którego pilnował dla ziemianina, był wiecznie brudny, zawszawiony, bezzębny, z obowiązkowym sklejonym kołtunem na głowie, był analfabetą a nawet w języku mówionym nie znał więcej niż 100 słów.

Garść
  • Odpowiedz
przegryw != neet. Ja jestem w topowych % zarobków w Polsce a i tak jestem przegrywem.

@niedorzecznybubr: spoko, może tak być ale to tylko znaczy że masz bałagan w głowie. Nie osądzam Cie w żaden sposób, nie wiem jakie są przyczyny ale człowiek który ma pieniądze, odpowiednie zdolności kognitywne i motywacje wypłynie na powierzchnie jak zakorkowana butelka wrzucona do oceanu.
  • Odpowiedz
@TTedbundYY: Nic nie musimy i to jest właśnie najlepsze, ale chłopy wolą narzekać i nieść ten krzyż poświęcenia do końca życia. Dalej będą zasuwać w walce o status i cipę, dalej będą ginąć na wojnach, bo nie zawalczą o swoje prawa, dalej będą utrzymywać wszystko i wszystkich, bo przecież bez nich świat się zawali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
My point is - jęczenie współczesnych przegrywów że im tak ciężko, że męka pepe jest męką najwyższą i ostateczną a w innych czasach było tak łatwo jest skrajnie żałosnym pierdzeniem.

@thorgoth: No to wszystko jest prawda, tylko co z tego xD W prawie każdej społeczności większość jest "średnio zamożna" i tak też było wśród chłopstwa, a że ta średnia zamożność pozwalała na jedzenie mięsa dwa razy do roku to inna
  • Odpowiedz
@blehblehbleh: mądrego to aż miło poczytać.

Bardzo celnie napisałeś z tym że kiedyś małżeństwo było koniecznością, jak zestawimy to z częstą przewagą kobiet w wieku rozrodczym wywołaną wojnami to faktycznie, w pewnym sensie było łatwiej o żonę.
O ile udało ci się dożyć do wieku dorosłego, co samo w sobie było trudniejsze niż teraz.
  • Odpowiedz