Wpis z mikrobloga

#fotografia Czy macie jakieś tipy do Lightrooma jeśli chodzi o fotografię nieruchomości?
Robiłem foty bracketowe i to całkiem sporo bo 5 przy różnicy 1.0 ev.
I generalnie są ładne, mnóstwo możliwości edycji, natomiast mimo że siedzę długo nad zdjęciem to nadal nie wyglądają tak pięknie jak niektóre na bookingach.

Znacie jakieś tutoriale dobre? Czy po prostu z czasem to przyjdzie? :D
repunch - #fotografia Czy macie jakieś tipy do Lightrooma jeśli chodzi o fotografię n...

źródło: obraz_2023-09-12_120348061

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
@repunch: przede wszystkim prostowanie. Najlepiej prostować do ram okiennych i futryn. Musi być co do piksela proste bo zdjęcia inaczej lecą- w lr jest automatyczne prostowanie czasem działa prefekt czasem nie.

Balans bieli łapiemy na możliwie najjaśniejszym białym, ja zawsze jeszcze koryguje ręcznie przesuwając saturacje na maksa i sprawdzając czy na biel wchodzi jakiś kolor. Jeśli balans bieli różni się np. Od włączonych świateł w dwóch pokojach to staramy się go wyrównać przez maskowanie.

Sufit rozjaśniamy
  • Odpowiedz
  • 0
@repunch Imo im lepszy materiał źródłowy tym mnie trzeba się narobić. Czyli co? Oświetlenie lub pójście w HDR'y.
Ten przykład jest ok, tylko że to jest HDR. Na pojedynczym zdjęciu nie uzyskasz tego efektu.

Takie jest moje zdanie, chociaż z chęcią posłuchałbym kogoś mądrzejszego.
  • Odpowiedz
@repunch: na drugim podłoga- wymaskowac ta niebieska poświatę od okna, na pierwszym prostowalbym do nogi łóżka, uciął tak żeby zasłona nie robila wrazenia nierówności z tamtej strony (czyli prawa krawędź w lewo)
  • Odpowiedz