Wpis z mikrobloga

#pracbaza Mirki mam pytanie, jak to jest z umową zlecenie i wcześniejsze wyjście z pracy z powodów osobistych, pracuje na umowę zlecenie, i tak się złożyło, że musiałem wcześniej wyjść z pracy jednak szefostwo mi odmówiło bo jak stwierdzili "są za mnie odpowiedzialni i nie mogą mnie wypuścić" , wkurzyłem się tym faktem bo nie mam umowy o pracy, nie podlegam pod kodeks pracy tylko cywilny itd... Czy ja na umówię zlecenie mogę wyjść wcześniej z pracy? #pytanie #praca #prawo #polska #januszebiznesu

Jakie jest wasze zdanie?

• Możesz wyjść, nie podlegasz pod kodeks pracy 84.7% (50)
  • Nie możesz, pracodawca ma rację 15.3% (9)

Oddanych głosów: 59

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wakxam: u nas pare lat temu dla tych na uop po kontroli pipu zrobili formularze, że o tej godzinie tego dnia wychodzisz, kiero podpsuje i elo
babka z pipu tłumaczyła, że w godzinach ujętych w grafiku pracodawca za pracownika odpowiada i taki papierek to dupochron jakby człowieka auto jebło na pasach a miał być w pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zleceniówka bez grafiku więc robio co
  • Odpowiedz
@wakxam przy umowie zleceniu nie podlegasz zleceniodawcy, możesz nawet dać to osobie trzeciej do wykonania. Nie może nakazywać robienia zlecenia w danym miejscu i czasie. Nie podlegasz pod kodeks pracy, a więc nie dotyczą Cię przepisy BHP (na które zapewne zleceniodawca próbował się tutaj powołać). Masz płacone za godzinę, także to Twoja sprawa cyz pracujesz 3 godziny dziennie czy 10 godzin dziennie
  • Odpowiedz