Chinczycy mają własne 7nm lol Ktoś powie, nic wielkiego teraz świat jest znacznie dalej. Krok po kroku i będą szli dalej. Ich tempo rozwoju oszałamia. Bez wojny są nie do zatrzymania. Mają IQ o kilka punktów wyższe niż biali ludzie i naprawdę nie są w ciemie bici. 20 lat temu byli producentem taniej plastikowej tandety. Teraz robią elektronikę i komputery kwantowe. #chiny #usa #geopolityka #gospodarka
@volodia: Ja nie wierze na słowo totalitarnemu reżimowi w, którym istnieje apartheid prawny, oraz prawdopodobnie oszukiwał na swoim PKB przez ostatnie 40 lat. Francuzi od 50 lat kombinują z reaktorem fuzyjnym, a nagle Chińczycy z mniej wykwalifikowanymi naukowcami i z mniejszym zapleczem budują taki reaktor? Czemu nie ma być tak samo z mikroprocesorami XD. Chińczycy to cywilizacja, która niszczy samą siebie co jakiś czas. Ostatnio był Mao, a teraz będzie krach
Maszyny DUV którymi dysponują chończycy przy modyfikacjach podobno pozwalają zejść nawet do 5nm. Pytanie czy dostaną EUV nowej generacji, jeżeli nie to raczej się nie rozpędzą bardziej.
jakiś czas temu czytałem albo oglądałem że chińczycy kupili byłego dyrektora tajwańskiej firmy tmsc. i ten dyrektorek "zabrał' ze sobą do chin innych pracowników z tej firmy.
@hansschrodinger: Co z tego, że Chiny szpiegują przemysłowo/kradną pracowników z know-how, jak oni nie są w stanie od zera wyprodukować tych 7nm/5nm chipów. Poczytaj o ASML. W skrócie, jest to Holenderska firma, która jako (chyba) jedyna na świecie ma maszynę do produkcji chipów.
@hansschrodinger: Jeden pracownik jest nic nie warty. To kwestia technologii do której nie mają lub mają bardzo ograniczony dostęp. Chiny nie mają (przynajmniej oficjalnie) i na razie (pewnie nigdy) wytworzenia maszyn EUV. Mają być odcięci od nowej generacji maszyn EUW (pierwszy ma je dostać Intel) co powinno skutecznie powstrzymać ich ekspansje.
P.S 3 dni temu poinformowano że w 2024 do masowej produkcji wejdą nm3.
Ktoś powie, nic wielkiego teraz świat jest znacznie dalej. Krok po kroku i będą szli dalej.
Ich tempo rozwoju oszałamia.
Bez wojny są nie do zatrzymania. Mają IQ o kilka punktów wyższe niż biali ludzie i naprawdę nie są w ciemie bici. 20 lat temu byli producentem taniej plastikowej tandety. Teraz robią elektronikę i komputery kwantowe.
#chiny #usa #geopolityka #gospodarka
Ty nie widzisz co się dzieje? Chiny miały nie mieć dostępu do litografi poniżej 14nm a dzisiaj robią sami 7. USA nie może być pewne swojej hegemoni.
https://forsal.pl/swiat/artykuly/8671332,zachod-przegrywa-technologiczny-wyscig-z-chinami-australijski-instytut-ostrzega.html
Ci australijczycy też wzięli yuany? To ma być poziom dyskusji?
jakiś czas temu czytałem albo oglądałem że chińczycy kupili byłego dyrektora tajwańskiej firmy tmsc. i ten dyrektorek "zabrał' ze sobą do chin innych pracowników z tej firmy.
P.S
3 dni temu poinformowano że w 2024 do masowej produkcji wejdą nm3.