Wpis z mikrobloga

@Wychwalany: To było trochę podchwytliwe pytanie, bo wciąż są powtarzane bzdury o za dużym blg. To ja Ci powiem - za duże blg to jest 80. Wszystko co poniżej 80 blg, to drożdże ruszą. Z jakim skutkiem - to inna kwestia, ale blg 30, 35, 40 - to jest żaden problem dla drożdży. I przefermentują to każde drożdże. Popatrz jakie blg mają miody pitne, choćby trójniak, gdzie startujesz z okolic 32-35
@Zawodowy_Janusz to prawda z miodem, zatem skąd się wzięły te bzdury? gdy nastaw na wino nie startowal to rozcienczalem wodą z myślą ze za duzo cukru bylo na starcie. jesli blg nas nie ogranicza to mozna wino robic na raz bez dodawania drugiej porcji cukru, hmm
jesli blg nas nie ogranicza to mozna wino robic na raz bez dodawania drugiej porcji cukru


@Wychwalany: można, przy czym trzeba mieć na uwadze, że drożdże w nadmiarze cukru pracują inaczej. Nadmiar to mam na myśli powyżej 30blg. Wina 13-15% spokojnie na jednej dawce cukru.
przy nadmiarze drożdże produkują dużo estrów i innych związków ubocznych. I wyciągają niższy %. Startując np: z 35 blg nie uzyskasz przykładowo 18%,tylko nawet najsilniejsze drożdże