Wpis z mikrobloga

@Wychwalany: To było trochę podchwytliwe pytanie, bo wciąż są powtarzane bzdury o za dużym blg. To ja Ci powiem - za duże blg to jest 80. Wszystko co poniżej 80 blg, to drożdże ruszą. Z jakim skutkiem - to inna kwestia, ale blg 30, 35, 40 - to jest żaden problem dla drożdży. I przefermentują to każde drożdże. Popatrz jakie blg mają miody pitne, choćby trójniak, gdzie startujesz z okolic 32-35
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz to prawda z miodem, zatem skąd się wzięły te bzdury? gdy nastaw na wino nie startowal to rozcienczalem wodą z myślą ze za duzo cukru bylo na starcie. jesli blg nas nie ogranicza to mozna wino robic na raz bez dodawania drugiej porcji cukru, hmm
  • Odpowiedz
jesli blg nas nie ogranicza to mozna wino robic na raz bez dodawania drugiej porcji cukru


@Wychwalany: można, przy czym trzeba mieć na uwadze, że drożdże w nadmiarze cukru pracują inaczej. Nadmiar to mam na myśli powyżej 30blg. Wina 13-15% spokojnie na jednej dawce cukru.
przy nadmiarze drożdże produkują dużo estrów i innych związków ubocznych. I wyciągają niższy %. Startując np: z 35 blg nie uzyskasz przykładowo 18%,tylko nawet najsilniejsze drożdże
  • Odpowiedz