Wpis z mikrobloga

Pytania o herbaty i parzenie

@eherbata_pl, polećcie proszę gatunki herbat, które "trzeba mieć/ spróbować". Kilka lat temu popijałem m.in Waszą herbatę. Piłem m. in.
- białą Pai Mu tan
zielone - Long Jing, Sencha i Gun Powder
oraz Milk Oolong
czy Roibos czerwony

1. Long Jing, Milk Oolong i Pai Mu Tan najbardziej mi smakowały. Czy polecacie te lub jakieś inne/ podobne w niewygórowanej cenie?

2. Termometr
Czy poniższe termometr do herbaty jest ok czy polecacie inny?
https://allegro.pl/oferta/termometr-do-parzenia-herbaty-w-etui-12614717076

3. Zaparzacz
Mam takie zaparzacz do herbat
https://www.poyerbani.pl/product-pol-9151-Zaparzacz-do-yerba-mate-herbaty-model-Enorme.html
Czy nie ma on zbyt gęstej siatki, by uwolnić odpowiedni aromat herbaty?

#herbata
Beckham - Pytania o herbaty i parzenie

@eherbata_pl, polećcie proszę gatunki herbat,...

źródło: Zrzut ekranu 2023-08-27 o 23.23.30

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@Beckham: Long Jing to na pewno najważniejsza z chińskich zielonych herbat. Mamy 3 stopnie jakościowe (i cenowe) tej herbaty, polecam tę środkową jako najbardziej reprezentatywną. W dalszej kolejności Bi Luo Chun. Bai Mu Dan z białych także klasyka, ale jak chcesz coś bardziej zaskakująco, to na przykład Ya Bao Yesheng.

Sencha – z obecnej oferty polecam Sencha Yamabuki albo Sencha Karigane, jak chodzi o takie w przystępnej cenie. Będąc przy japońskich
  • Odpowiedz
@Beckham: Co do punktu 2 i 3: tego termometru nie polecam, bo trzeba go głęboko zanurzyć, żeby dobrze wskazywał temperaturę. Lepiej jakiś słupkowy, z alkoholem w środku czy co tam się teraz daje.

Zaparzacz z punktu 3 jest ok.
  • Odpowiedz
Jak już się zna coś chińskich i japońskich zielonych, to można się zainteresować koreańskimi, zaczynając od Sejak. Niestety nie mogę powiedzieć, że ten, który mamy, jest jakiś szczególnie dobry.


@eherbata_pl: O jak szanuję za taką szczerość! <3
  • Odpowiedz