Wpis z mikrobloga

@Pan_Dziarski: @h3lloya: @donmuchito1992: w Szczecinie w samiuśkim centrum stoi pomnik wdzięczności. Jak dla mnie to on po prostu wrósł w krajobraz i niech sobie będzie. Gwiazdę ze szczytu ściągnięto już dawno. Teraz zostało na monumencie dwóch ludków i daty zdobycia pomorskich miast przez Armię Czerwoną z udziałem jednostek ludowego Wojska Polskiego. Co chwilę ktoś chce ten pomnik likwidować albo przenosić w mniej uczęszczane miejsce.
Dorciqch - @Pan_Dziarski: @h3lloya: @donmuchito1992: w Szczecinie w samiuśkim centrum...

źródło: comment_kAuwiyBhxyHI0vEfxlknbxnuZEuZ57Cx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pan_Dziarski: Monument został odsłonięty w dniu 26 kwietnia 1950 (w piątą rocznicę wkroczenia wojsk radzieckich do Szczecina). Jego projektantem był Stanisław Rudzik, natomiast dekorację rzeźbiarską wykonał Józef Starzyński.

Też Paprykarzem jesteś? :D
  • Odpowiedz
@donmuchito1992: Nie chodziło mi o to, żeby się licytować. W Polsce jest około 15 pomników nawiązujących do armii czerwonej (nie licząc cmentarzy). Mimo wszystko widzę pewną różnicę między pomnikiem żołnierzy, a pomnikiem przedstawiciela wrogiego systemu.
  • Odpowiedz
@Pan_Dziarski: Jeżeli mówisz o pijanym oficerze Danile Nieczupeju, to zabił on od 3 do 7 osób (zależy od źródeł) i strzelał na placu przyjaźni polsko-radzieckiej, czyli na dzisiejszym placu zgody, a nie żołnierza polskiego. I rzecz się działa w 51, czyli już po odsłonięciu pomnika.
  • Odpowiedz
@Dorciqch, @anonimowy_kot, @donmuchito1992: Niestety, Francuzi mają jakieś chore uwielbienie dla komunizmu, bardzo chętnie dyskutują i dyskutowali o jego wersji utopijnej bez dostrzegania (a nawet negując) zbrodniczości systemu, bo nie doświadczyli go na własnej skórze. Ciężko czasami spokój zachować rozmawiając z nimi...

Enyłej w Montpellier na tym samym placu stoją jeszcze: Mohandas Karamchand Gandhi, Golda Meir, Gamal Abdel Nasser, Nelson Mandela, Mao Zedong, Charles de Gaulle, Jean
  • Odpowiedz