Wpis z mikrobloga

#pomocy

Kto się zna na PITach?:) Dostałem od pracodawcy PIT i próbuję uzupełnić formularz w PDF danymi, ale otrzymuję komunikat o błędzie.

Wszystko jest na obrazku, ale w skrócie chodzi o to, że w polu 58 powinna być połowa wartości pola 57, czyli 91.41/2 = 45.705 ≈ 45.71.

I tak jest w picie od pracodawcy, ale formularz wyrzuca błąd, że jest to więcej niż 50%.

Jeśli wpiszę tam 45.70, błędu nie ma, ale jest to niezgodne z pitem od pracodawcy.

Co mam z tym zrobić? ( ‾ʖ̫‾)

#kiciochpyta #pit #pit2014 #rozliczenia #rachunkowosc #edeklaracje #podatki
m.....s - #pomocy

Kto się zna na PITach?:) Dostałem od pracodawcy PIT i próbuję uz...

źródło: comment_zdb24vCowvU5ZHPg5A8KoliERYHDTLv5.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@mk4s: @Galvay:

Twój problem polega na tym, że stosując 50% koszty uzyskania wychodzi zaokrąglenie kwoty kosztów do drugiego miejsca po przecinku. Koszty 50% to 45,705, czyli - zaokrąglając 45,71. Kwotę dochodu ustalasz odejmując od przychodu - przysługujące Ci koszty uzyskania.

Kwesta zaokrąglenia nie ma nic do rzeczy przy ustalaniu 50% kosztów uzyskania (obliczeniowo wygląda to bowiem tak, że najpierw stosujesz 50% koszty, a potem zaokrąglasz). Zatem zarówno pracodawca, jak i
  • Odpowiedz
W tym przypadku - skorzystaj z innego formularza do wypełniania PIT. Ten, który stosujesz, posiada zbyt rygorystyczne podejście do zaokrągleń i kosztów autorskich.

@Bankierpl: OK, dzięki za odpowiedź :)
  • Odpowiedz