Aktywne Wpisy
jegertilbake +27
#antynatalizm
Czy od początku istnienia tego tagu lub może istnienia ludzkości podał ktoś w końcu choć jeden dobry argument za posiadaniem potomstwa czy dalej nic?
Dawno tu nie zaglądałem więc będę wdzięczny za update tl;dr
Czy od początku istnienia tego tagu lub może istnienia ludzkości podał ktoś w końcu choć jeden dobry argument za posiadaniem potomstwa czy dalej nic?
Dawno tu nie zaglądałem więc będę wdzięczny za update tl;dr
brh4life +634
UDAŁO SIĘ!
Zbudowałem wehikuł czasu! Piszę do was z 2030r, na dowód wrzucam screena z głównej!
Zbudowałem wehikuł czasu! Piszę do was z 2030r, na dowód wrzucam screena z głównej!
Z uwagi na limit kwoty kredytu oraz limit wkładu własnego zdarza się, że miejsce postojowe wyklucza wybór konkretnej nieruchomości. Sytuacja w której miejsce postojowe jest rezerwowane razem z lokalem mieszkalnym, ale umowa deweloperska dotyczy tylko lokalu mieszkalnego, a następnie miejsce postojowe jest dodawane do umowy sprzedaży może zostać potraktowana jako wyłudzenie kredytu z dopłatami.
Jasne - wiem że może zostać jako takie potraktowane. Tylko w moim przypadku nie ma do tego żadnych przesłanek. Tzn. ta kwota za miejsce postojowe którą wykładam z własnej kieszeni nie sprawia, że chce ominąć jakikolwiek limit (tutaj akurat wkładu własnego). Rozmawiałem o tym z doradcą kredytowym przed całą akcją i to potwierdził - nie ma przesłanki żeby stwierdzić, że zrobiłem to celem wyłudzenia
Podpisałem w piątek umowę kredytową na samo mieszkanie, a analityczka w Pekao powiedziała że dokupienie MP ich nie obchodzi i jak dla niej to git. U mnie dokupienie MP byłoby oddzielnie po przeniesieniu mieszkania
Ale będę pytał BGK o interpretację
Pojawia się jeszcze jeden aspekt związany z zabezpieczeniem. Bank udzielając kredytu ocenił ryzyko w oparciu o aktualny stan prawny. Po dodaniu miejsca postojowego ulegnie on zmianie. Zabezpieczenie będzie
Ogólnie to na początku jak pamiętacie, to nie było wiadomo jak to w końcu z tym garażem będzie - czy można go kredytować w
@haha123: Na razie nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie.
1. Ktoś kupuje mieszkanie na bk2%, ale nie ma w tym momencie pieniędzy na garaż. Kupuje samo mieszkanie. Mija rok - ma już pieniądze na garaż i chciałby sobie dokupić miejsce parkingowe (zakładamy, że limit wkładu własnego jest zachowany, czyli mieszkanie + garaż to mniej niż 700k).
2. Ktoś kupuje mieszkanie na bk2%, ale w momencie zakupu nie ma samochodu. Kupuje samo mieszkanie, ale rok później postanawia kupić samochód. Deweloper ma nadal wolne miejsca parkingowe, więc kupujący
5. Ktoś kupuje mieszkanie na bk2% i chce koniecznie kupić mieszkanie z miejscem parkingowym, ale deweloper niestety już nie ma wolnych miejsc parkingowych. Kupujący sobie pcha kredyt dalej, wysyła te wszystkie papiery, a finalnie uzyskuje kredyt. Po przeniesieniu własności i wypłacie kredytu deweloper odzywa się do kupującego, że zwolniło mu się miejsce parkingowe (bo np. ktoś zrezygnował, albo nie dostał kredytu albo inny powód) - i