Wpis z mikrobloga

@Bunch: szczerze mówiąc kiedyś nie spodziewałem się że te filtry są naprawdę takie dobre. Zdarzyło mi się z ciekawosci wlać cole i sok porzeczkowy kiedyś. Ku mojemu zdziwieniu faktycznie przefiltrowało i wyszła woda...lekko "zabarwiona" (w przypadku soku o ile pamiętam mniej) i w smaku bardzo (tak naprawdę ledwo) delikatnie wyczuwalna cola/sok....no ale przefiltrowało
  • Odpowiedz
@Bunch @BorysKafarov te filtry to gowno. Mam założony filtr z odwrócona osmoza i kiedyś zrobiłem porównanie miernikiem ppm
Woda w kranie - 150+ ppm
Woda po odwróconej osmozie - 15 ppm
Woda po filtrze dzbankowym dafi czy inna brita - 150 ppm xD

Także równie dobrze możesz pić wodę z kranu
  • Odpowiedz
  • 67
@GladysDelKarmen noo tylko czy to dobrze że woda po filtrowaniu jest jak destylowana prawie? Cała sztuka to tak przefiltrować by usunąć syf ale minerały zostawić. Jakiś kompromis trzeba mieć, bo zbyt wyfiltrowana woda jest zwyczajnie słaba i bardzo mało zdrowa. Więc według Twojego testu osmoza to gówno, dzbanki eyglądają ok i kranówa też ok jeśli nie ma tam syfu. Jedynie tej po osmozie bym nie pił bo jest bezwartościowa.
  • Odpowiedz
@420_3: W sensie może, nie musi :) Pytanie ile realnie osób mających osmozę korzysta z tej remineralizacji, ile z nich po pewnym czasie ma to gdzieś itd? ;)
Bo wiadomo, jak przepływa to spoko, ale jakoś tak znając ludzi to wydaje mi się że nie jest to najpopularniejsza opcja :)
  • Odpowiedz
@Loloman jeśli chcesz mieć wodę z odwróconej osmozy do picia to wrzucasz sobie mineralizator za filterm, ale to jest bez sensu jeśli masz wodę z kranu nadająca się do picia. Głównie w tak mocnym czyszczeniu chodzi o używanie takiej wody do gotowania (czy to w czajniku czy w ekspresie do kawy). Woda po takim filtrze dafi i tak zasyfi czajnik czy ekspres, a nie raz słyszałem, że ktoś używa tego dzbanka
  • Odpowiedz
@BorysKafarov pobite gary na YT i odcinki o filtrowaniu napojów.

te filtry nie dadzą rady przefiltrować nawet kieliszka coli.
czysta woda która leci na samym początku to jest zwykła woda która jest w filtrze cały czas.
  • Odpowiedz
Cała sztuka to tak przefiltrować by usunąć syf ale minerały zostawić.


@Loloman: w tej wodzie (nawet mineralnej butelkowanej) są #!$%@? tak szczątkowe ilości minerałów że to jeden #!$%@?, dostarczysz z żarciem

Poza tym Dafi to mocno lokalny produkt. U mnie w mieście po filtrze woda z kranówki w końcu ma smak wody premium z sklepu. W innym mieście taka woda leci prosto z kranu. Kwestia lokalnej jakości i smaku kranówki.
  • Odpowiedz
Także równie dobrze możesz pić wodę z kranu


@GladysDelKarmen: i to jest najlepsze wyjście. Nie wiem po co filtrować wodę zdatną do picia no, ale może ktoś lubi dodatkowo kasę wydawać.
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: typie nie wypisuj publicznie takich bzdur bo jeszcze ktoś ci uwierzy. Mineralki mają pod 100mg magnezu na litr, muszynianka ponad 100mg. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 250mg dla mężczyzny.
  • Odpowiedz
@Rad-X: Ani to ani to, po prostu nie sądziłem że dadzą radę "przeczyścić" jakieś napoje. Jak wspomniałem nie do końca bo i tak była lekko zabarwiona i z posmakiem, no ale było to bliżej wody niż stanu pierwotnego napoju xd
  • Odpowiedz