Wpis z mikrobloga

Czy projektował ktoś mieszkanie/wnętrza za pomocą sklepów typu Ikea, Leroy Merlin czy Castorama i inne?
Ikea chyba jakiś czas temu wprowadziła projektowanie praktycznie całego wnętrza mieszkania za 1599 zł i jeszcze póki co dają zwrot połowy.
Chcę w zasadzie wykończyć w "standardzie cenowym Ikea" 51m, pierwotny po odbiorach, Warszawa:

- zastanawiam się czy taki kompleks projektowy z Ikea ma sens, ponieważ dostaje się tylko projekt na produktach z tego sklepu
- z drugiej strony, teraz chyba trzeba dać minimum z 150zł/m za projekt całego mieszkania bez nadzoru itp, takie dostałem propozycje: 7-10k, a to już AGD skoro mowa o budżetowym wykończeniu
- sam boję się to wszystko planować z uwagi na funkcjonalność/jakość, głupie rozmieszczenie elektryki, przeniesienia punktów co już są w mieszkaniu i inne
- można w sumie zaprojektować łazienkę w takim Leroy czy kuchnię, a pokoje w Ikea i zgrać to jakoś wyglądowo

Myślałem o wzięciu kogoś dosyć świeżego w branży, ale z jakimś 2-3 letnim doświadczeniem - trochę bardziej ryzykowne, ale jednak może ma i tak sens pod względem funkcjonalnym. Z kolei chyba i tak nikt nie dorówna takiej małej cenie jak w Ikea za same projekty wnętrz.

Mieszkanie docelowo i tak będzie za 'x lat' na wynajem, więc chyba nie potrzebuję skomplikowanego wykończenia wnętrz, stolarki i tak dalej. Najważniejsze to wykończyć łazienkę i aneks kuchenny + max salon, żeby w ogóle można było się wprowadzić i starczyło budżetu, a reszta później. Jednak projekt docelowo lepiej chyba mieć już teraz, żeby wiedzieć w jakim kierunku się zmierza?

Co uważacie Mirasy? Ktoś używał już tej usługi od #ikea?

#projektowaniewnetrz #architekturawnetrz #architektura #wnetrza #design #remontujzwykopem #aranzacjawnetrz #budowadomu #warszawa
obywatel_gov - Czy projektował ktoś mieszkanie/wnętrza za pomocą sklepów typu Ikea, L...

źródło: ikea

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: zleciłem Castoramie projekt kuchni. Totalna porażka. Cenowo wyszło podobnie jak kuchnia na wymiar od stolarza. Masa niewykorzystanej przestrzeni, bo mają tylko gotowce i ewentualne szczeliny są maskowane blendami lub po prostu zostawiane. Hitem była jedna szafka, która według projektu miała... nie otwierać się do końca, bo jej drzwi były blokowane przez inną szafkę.
Ostatecznie wykonanie kuchni zleciłem stolarzowi.
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: Ja z Castoramy jestem akurat zadowolony, ale to też zależy kto jaką ma dużą kuchnię, bo stolarz u mnie zawołał ponad 20k, chyba z #!$%@? spadł żebym tyle płacił. Także to zależy jaka dużą masz kuchnię i jak w sumie ona wygląda i co tam chcesz mieć.
  • Odpowiedz