Wpis z mikrobloga

Mirki doradźcie,
niestety muszę się poddać w staraniach o #swiatlowod w nowym domu. Żadna firma nie chce mi zrobićprzyłącza chociaż chcę zapłacić. Nie ważne. Mam 2 opcje albo wykupić internet radiowy od lokalnej firmy (jednej z kilku) albo skożystać z propozycji sąsiadki która powiedziała że może mi udostępnić swój router i mogę się do niej przyłączyć kablem. W takim układzie ona jest abonentem orange (światłowód) a ja jestem pod jej siecią. Czy taki układ ma sens? Ma jakieś wady? Z istotnych rzeczy to że pani bywa w swoim domu 1 dzieńna tydzień (pracuje w innym mieście) zastanawiam się co w przypadku gdy trzeba będzie zrestartować router albo coś.
Doradźcie bo już mnie szlag trafia na hotspocie z playa/plusa z telefonu.
#internet #siecikomputerowe #programista15k
  • 20
  • Odpowiedz
@giermek radiówka jest droga i wolna, podatna na warunki atmosferyczne. ja gdybym miał taką opcje to szedł bym w układ z sąsiadką. kwestia czy masz jakiś dogodny sposób poprowadzenia kabla.
  • Odpowiedz
@giermek: Spróbuj LTE. Od kilku lat na tym jade. Kiedyś maiłem 30/10. Potem mi wzrosło do 40-50/30. Obecnie po wymianie modemu na nowszy mam 50-80/30-40
  • Odpowiedz
@giermek: ja sam mam dosłownie za oknem światłowód a nie mogę się do niego podłączyć bo dom wybudowałem po tym jak został wykonany projekt przyłączy. Obecnie skończyło się to tak, że moja siostra która mieszka około 50 metrów w moim starym domu wzięła światłowód, zrobiłem sobie most bezprzewodowy 60Ghz a rachunek dzielimy na połowę :) Działa to już kilka miesięcy i jestem mega zadowolony :)
  • Odpowiedz
@giermek: LTE od Plusa. Teraz mam 218 Mb/s down, w nocy dochodzi do 300. Up jest mały, ale też daje radę: 18.31.
Antena zewnętrzna ZTE MC889, pozycja "dobra" ( nie "wyśmienita"), 5G NSA.
  • Odpowiedz
@giermek: przecież tagujesz programista15k :D
Umowę w plusie podpisałem z miesiąc temu, zestaw router+antena zgarnalem za 700 bo jakieś promo mieli (którego nie było widać na stronie). Możesz się zorientować, może nadal jest
  • Odpowiedz
lte jest kapryśne i każda lokalizacja dziala inaczej... nie sluchaj ze ktos ma 200 bo u Ciebie może być 20 ze spadkami do 10 i pingiem 200. trzeba zrobić testy. najstabilniejsza opcja w Twoim przypadku to światło sąsiada. radiówka- możesz mieć 60 a może byc januszex i da Ci 30 ze spadkami do 15... i zapłacisz za to jak za światło z prędkościa 500
  • Odpowiedz
@giermek: Jak chcesz mieć top prędkości to musi być nowy modem (Snapdragon x55 lub nowsza seria x62/x65) a takie sprzety to ok 1.5k nowe. Kupiłem tydzień temu Huawei B818 za 500zł używany na allegro z 2 wejściami na anteny i działa lepiej niż poprzedni B529. Możesz dopłacic 40zł do abonamentu i dostaniesz sprzęt z umową.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: no tak jak masz opcję światłowód to nie ma dyskusji, ale jak nie masz...
Jak chcesz z każdym problemem sieci latać do sąsiadki, to droga wolna, już o bezpieczeństwie takiego rozwiązania nie wspominając.
  • Odpowiedz
Teraz mam 218 Mb/s down, w nocy dochodzi do 300.

@Boh-un: ten router obsługuje 5g. Jesteś pewny takie prędkości wyciagasz na LTE? Jaką masz antenę zewnetrzną? Ona wpływa wpływa tylko na sygnał wifi w domu, a nie na odbiór z sieci.

zrobiłem sobie most bezprzewodowy 60Ghz

@BooB: dasz linka do tego rozwiązania? Anteny muszą się "widzieć" bez przeszkód?
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: mój błąd, 5G, za duży skrót myślowy .Jak antena nie wpływa? Jak ja schowam do wanny to nic nie odbiorę :D, za siłę sygnału Wi-Fi odpowiada router.
Zestaw: ZTE MC889 5G + Router WiFi - ZTE T3000
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@WstretnyOwsik nie mam "gniazdka" w skrzynce do którego mogę się fizycznie podłączyć. głąby na nowej ulicy nie przewidzieli że będzie "kilka" nowych domów. orange chętnie podłączy jak będzie techniczna możliwość. podobnie inni operatorzy.
  • Odpowiedz
do tych co proponują lte, nie macie na tym żadnych limitów pobierania? Jak ktoś ma kilka urządzeń w domu, jakieś iptv, gówniaki z playstation itd. bez problemu kilka terabajtów miesięcznie to wciągnie.
  • Odpowiedz
@borsuk321: zwykle jest tak że albo masz lte na tyle szybkie na ile nadajnik pozwoli ale z limitem miesięcznego transferu, lub limit prędkości ale bez limitu transferu
  • Odpowiedz