Wpis z mikrobloga

@open_or_die: PC to nie konsola, porównywanie jednego do drugiego 1:1 nie ma sensu. Poza tym - nikt nie mówi, że Larian w końcu nie zrobi BG3 na Series S. Po prostu będą musieli dużo głębiej grzebać w optymalizacji, aby być w stanie wypuścić to jako wartościowy produkt. W pewnym momencie cięcia na grafice nie są wystarczające - tutaj chodzi o zupełnie inny problem. MS łagodnie mówiąc nie do końca trzymało się
@greven ja wiem że series s jest obciążeniem i wielkim problemem ale bronienie deweloperów że nie dali rady zooptymalizać takiej gry na dość mocny procesor i grafikę pokroju gtx1060 to taki mały żart z ich strony.

tym bardziej że do 4k60fps zalecają rtx4090 xD
ta gra to optymalizacyjny gniot.
@greven: Ale po co srać żarem na sam sprzęt? Series S to genialny sprzęt pod gejpass i ekrany FHD.

Najśmieszniejsze i najsmutniejsze jest to, że MS nie zakończy równego wsparcia dla Series S, bo to zdecydowana większość Xboxów w tej generacji.

A czym to różni się od sytuacji z poprzedniej gen? PS4 Pro / One X a podstawowe PS4 / One to przepaść właściwie w każdej grze ale deweloperzy musieli klepać
Ale po co srać żarem na sam sprzęt? Series S to genialny sprzęt pod gejpass i ekrany FHD.

@L3gion: Zgodziłbym się, gdyby Microsoft nie wymuszał na developerach zrównania ficzerów na X i na S. S jako sprzęt do indorów i dla mniej wymagających/budżetowych graczy to spoko opcja, nigdy nie twierdziłem inaczej. Problemem jest polityka MS która jest krzywdząca zarówno dla developerów jak i dla Series X i o to głównie mi
@greven

Może pan z Larian wyjaśni Ci dlaczego to Ty jesteś tutaj fanbojem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nic mi nie musi wyjaśniać, bo za jakiś czas przyjdą Panowie z Rockstar, Naughty Dog albo Turn 10 i pokażą, że można spokojnie zoptymalizować grę, która nie dość, że nie wygląda na mobilkę, to nawet wyprzedza resztę stawki o kilka lat pod względem rozmachu i grafiki.

Zresztą już w czasie generacji
@MisPluszowyZWadaWymowy : 90% gier działa na Series S w 60fps, każda z nich ma te setki milionów budżetu i tysiące pracowników?

Wiadomo, że twórcy chcieliby jak najmocniejszy sprzęt bo tak im najwygodniej i najtaniej, ale bajdurzenie, że czegoś się nie da zrobić 'bo Series S' jest debilne, skoro inni po prostu to robią i nie płaczą ¯_(ツ)_/¯

Pojawi się więcej narzekań devów przy jakichś choć odrobinę next genowych grach to zacznę w