Dlaczego każdy przed nurkowaniem nabiera powietrza? Przecież powietrze przeszkadza w nurkowaniu i wypycha ciało do góry z czym trzeba walczyć i traci się szybciej siły. Ja robię odwrotnie na basenie, wypuszczam całe powietrze z płuc co sprawia, że mogę bez problemu zejść na dół i przepłynąć 3-4 razy cały basen pod wodą i jest dużo łatwiej wytrzymać pod wodą taki długi czas. Nie potrzebny przecież jest tlen pod wodą, więc po co nabierać powietrza przed nurkowaniem, ja co piątek chodzę na basen i tylko ja nurkuje inni po prostu pływają. Kocham nurkowanie.
@aptitude: Tlen jest potrzebny, krew cały czas krąży, mimo że wstrzymałeś oddech, dzięki powietrzu w płucach, krew ma możliwość natleniać się dłużej i jesteś w stanie dłużej wytrzymać pod wodą.
Tlen jest potrzebny, krew cały czas krąży, mimo że wstrzymałeś oddech, dzięki powietrzu w płucach, krew ma możliwość natleniać się dłużej i jesteś w stanie dłużej wytrzymać pod wodą.
@offroadd: Ale tlen przesadza w nurkowaniu. Lepiej wypościć cały tlen i zanurzyć się.
Czyli robisz 100 m z wypuszczonym powietrzem z płuc. No to ci powiem albo masz niebywały talent, albo ściemniasz.
@offroadd: Ale to naprawdę nic trudnego, spróbuj sam jak będziesz na basenie, a po drugie ciało samo idzie na dno bez żadnego wysiłku, to jest cudowne uczucie, serio, idź na basen nawet dziś i wypróbuj. To nic trudnego, nawet możesz usiąść pod wodą.
@aptitude: hehe, robię freediving od kilkunastu lat, wiec miałem już okazje spróbować, i to nie tylko na basenie ;) Osoby, które nie ćwiczą, raczej nie robią nawet 50 m. A 100 to już naprawdę trzeba to robić. Ale nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek robił to na wydechu. Natleniasz się wcześniej?
@offroadd: Nie, wydech i do wody, przed wejściem tylko pryśnic na basenie nic więcej. Ale serio, to nic trudnego, 100 metrów pod wodą + zabawy pod wodą i znajdowanie zagubionych rzeczy i oddawanie temu panu co pilnuje aby nam się nic nie stało.
To takie przyjemnie być pod wodą, musisz spróbować przepłynąć 100 metrów, ja nawet swoją ex uczyłem pływać i nauczyłem, no żadna magia.
Wykopek w dniu premiery z kartką papieru i długopisem będzie liczył czarnoskórych w grze czy się zgadza z podziałem etnicznym na Florydzie xD #gta #gta6 #bekazprawakow
Ja robię odwrotnie na basenie, wypuszczam całe powietrze z płuc co sprawia, że mogę bez problemu zejść na dół i przepłynąć 3-4 razy cały basen pod wodą i jest dużo łatwiej wytrzymać pod wodą taki długi czas. Nie potrzebny przecież jest tlen pod wodą, więc po co nabierać powietrza przed nurkowaniem, ja co piątek chodzę na basen i tylko ja nurkuje inni po prostu pływają. Kocham nurkowanie.
#plywanie #basen #woda
Przed nurkowaniem nabierasz powietrza czy wypuszczasz?
@aptitude: Tlen jest potrzebny, krew cały czas krąży, mimo że wstrzymałeś oddech, dzięki powietrzu w płucach, krew ma możliwość natleniać się dłużej i jesteś w stanie dłużej wytrzymać pod wodą.
Super, szykuje się nowy rekord freedivingu (ʘ‿ʘ)
@czachon: Ale to nie jest trudne, nawet pomagam w zbieraniu zaginionych rzeczy na dnie basenu i oddaje.
@offroadd: Ale tlen przesadza w nurkowaniu. Lepiej wypościć cały tlen i zanurzyć się.
@offroadd: 25m ma basen. Mały ale spoko jest. Pewnie 50m niedbałym rady. A co środę i piątek jest ciepła woda, dlatego chodzę w piątki.
@offroadd: Ale to naprawdę nic trudnego, spróbuj sam jak będziesz na basenie, a po drugie ciało samo idzie na dno bez żadnego wysiłku, to jest cudowne uczucie, serio, idź na basen nawet dziś i wypróbuj. To nic trudnego, nawet możesz usiąść pod wodą.
@aptitude: hehe, robię freediving od kilkunastu lat, wiec miałem już okazje spróbować, i to nie tylko na basenie ;)
Osoby, które nie ćwiczą, raczej nie robią nawet 50 m. A 100 to już naprawdę trzeba to robić. Ale nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek robił to na wydechu. Natleniasz się wcześniej?
@offroadd: Nie, wydech i do wody, przed wejściem tylko pryśnic na basenie nic więcej. Ale serio, to nic trudnego, 100 metrów pod wodą + zabawy pod wodą i znajdowanie zagubionych rzeczy i oddawanie temu panu co pilnuje aby nam się nic nie stało.
To takie przyjemnie być pod wodą, musisz spróbować przepłynąć 100 metrów, ja nawet swoją ex uczyłem pływać i nauczyłem, no żadna magia.