Wpis z mikrobloga

Laska wyjeżdżała z marketu, zatrzymała się centralnie na ścieżce rowerowej + chodnik, zostawiając więcej miejsca przed maską niż z tyłu. Postanowiłem wyminąć ją z przodu, a gdy byłem z 2 metry od niej ruszyła. Z ryjem na mnie, że ona może tu stać i zastawiać ścieżkę jak chce wyjechać, bo "TAKIE JEST PRAWO". I pytanie czy może czy tak jak mi się wydaje 'nie może ', bo to ona włącza się do ruchu i powinna przepuścić wszystkich uczestników ruchu?
#polskiedrogi #rower
  • 16
  • Odpowiedz
@Soczi: nie może, ale roszczeniowe księżniczki na wszystko sobie pozwalają. W razie dzwona byłaby jej wina, ale Ciebie bolałoby bardziej
  • Odpowiedz
@Soczi: nie może, ale dlaczego, to zależy od sytuacji. Albo włączała się do ruchu, albo wjechała na skrzyżowanie nie mając możliwości jego opuszczenia.
  • Odpowiedz
@Soczi: Nie można chyba ze się bardzo chce to wtedy tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) A serio to ogromna wiekszosc skrzyżowań gdzie sa ścieżki rowerowe jest tak #!$%@? zrobiona ze nie upewnisz się ze możesz bezpiecznie włączyć się do ruchu jak nie staniesz na tym przejeździe dla rowerów. Ale to w żaden sposób nie usprawiedliwia zwykłego chamstwa, zawsze lepiej powiedzieć coś w stylu „Sorry ze tak stanąłem
  • Odpowiedz
@Soczi:
Pomijając główny problem to taka rada na przyszłość: w takich przypadkach omijaj z tyłu, bo kierowca nagle ruszy i może cię nie zauważyć. Ta zasada dotyczy nawet sytuacji w której np. ktoś cię podwozi, wysiadasz, a ten ktoś rusza dalej - nigdy nie wychodź mu przed maskę zaraz po wyjściu z auta.

Ja już od jakiegoś czasu zlewam takich ludzi co najwyżej patrzę "z politowaniem".
  • Odpowiedz
@Soczi: Codziennie jak jadę do roboty to albo ktoś wyjeżdżając z podporządkowanej zatrzymuje się na środku przejścia albo w ogóle nie patrzy w prawo tylko jedzie na oślep
  • Odpowiedz
@Soczi: Jesli musi wyjechać na ścieżkę aby coś widzieć to może tak zrobić. Jesli zatrzymując się przed ścieżką widzi całą ulice to nie powinna wjeżdżać na scieżkę.
  • Odpowiedz
dobrze pomyślałem, że jebnięta :

@Soczi: jeździsz autem? Wyobraź sobie taka sytuację - dojeżdżasz do skrzyżowania, najpierw masz DDR, więc zatrzymujesz się przed nią, sprawdzasz czy nie ma na niej rowerzystów. Ale stamtąd nie widzisz, czy jadą auta - więc przejeżdżasz przez DDR, dojeżdżasz do jezdni i znowu się zatrzymujesz, blokując niestety DDR. Czekasz na możliwość przejazdu przez skrzyżowanie, a tu jakiś rowerzysta podjeżdża i drze japę... W dodatku ma konto
  • Odpowiedz
@robertx: a jak mają być zrobione ścieżki jeśli nie w większości wzdłuż istniejących ciągów komunikacyjnych? Oczywiście, że lepiej byłoby, gdyby było miejsce na przejazd, a przed nim miejsce na samochód i bezpieczne włączenie się do ruchu, ale jesteśmy w Polsce, gdzie istniejącą tkanka narzuca pewne ograniczenia.
  • Odpowiedz
@Zefir_Zdobywca: Nie wiem. Nie jestem ekspertem. Ścieżki rowerowe mogłyby być np prowadzone ulicą nie chodnikiem i wtedy by pewnie było lepiej pod tym względem. W każdym razie #!$%@? na maksa jest to, ze jadąc samochodem albo trzeba wyjeżdżać na czuja albo łamać prawo blokując przejazd
  • Odpowiedz
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.