Ktoś kto ma większe pojęcie o samochodach może wytłumaczyć mi to zjawisko? Mam Corollę Sedan w Hybrydzie z 2019 - ostatnio szukałem informacji o pojemności baku i wszędzie jest napisane, że to 43 litry. Jednak z doświadczenia wiem, że nigdy tyle nie zatankowałem. Zawsze było to poniżej 35l. Z mglistych wspomnień kojarzę przy sprzedaży auta - też wspominane było że to 35l jednak nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia.
Ostatnio jeździłem długo na rezerwie (wiem nie powinno się to w ramach testu jednorazowo) i samochód pokazywał że starczy paliwa na 20km przy spalaniu 5.6l/100km. Co wychodzi, że w baku zostało z ~1.1 litra. Dzisiaj tankowałem i weszło 33.7l co po zsumowaniu daje te 35l.
Ni cholery nie wcisnąłbym tam jeszcze 8 litrów benzyny
@Pshybysz: komputer oszukuje nie odliczając do zera tylko do jakichś 5 litrów. Po tym jak komputer pokaże ze zasięg masz 0 przejedziesz jeszcze kilkadziesiąt kilometrów
@Pshybysz: pojemność baku w litrach =/= ilości zatankowanej benzyny. Bak w tej toyocie nie ma płaskiej góry i zostaje tam naprawdę dużo powietrza po zatankowaniu. Możesz porównać jak wygląda bak z takiej toyoty gdzie wlew jest odcinany podciśnieniem żeby za dużo nie nalać i ze starego auta gdzie wlew jest na górze baku i leci pod dużym kątem w górę. Do tego drugiego tankowałem zwykle 35 litrów, całkowita pojemność to 41
@Pshybysz: Lexus/Toyota pokazuje 0 'wczesniej' niz jest to faktyczne zero. Akurat posiadam i lexusa (66 litrow) i toyote (43l) i obydwa auta zachowuja sie w sposob w jaki opisales. Podobno to nie blad, a feature ( xd), auta z tego koncernu daja bardzo duzy zapas. W testach mojego lexusa, na yt, ludzie robili po 90 kilometrow przy teoretycznie zerowym zasiegu.
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
Mam Corollę Sedan w Hybrydzie z 2019 - ostatnio szukałem informacji o pojemności baku i wszędzie jest napisane, że to 43 litry.
Jednak z doświadczenia wiem, że nigdy tyle nie zatankowałem. Zawsze było to poniżej 35l. Z mglistych wspomnień kojarzę przy sprzedaży auta - też wspominane było że to 35l jednak nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia.
Ostatnio jeździłem długo na rezerwie (wiem nie powinno się to w ramach testu jednorazowo) i samochód pokazywał że starczy paliwa na 20km przy spalaniu 5.6l/100km. Co wychodzi, że w baku zostało z ~1.1 litra. Dzisiaj tankowałem i weszło 33.7l co po zsumowaniu daje te 35l.
Ni cholery nie wcisnąłbym tam jeszcze 8 litrów benzyny
Więc dlaczego piszą o 43l?
Specyfikacja
Instrukcja
#motoryzacja #toyota