Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemka , może mógłby ktoś pomóc, utknąłem mam 29 lvl utknąłem na produkcji, dość późno to sobie uświadomiłem, szukam teraz alternatyw, by spróbować coś innego i jednym z pomysłów jest wojsko, ale najpierw do rzeczy. Cztery lata temuwpadłem na genialny pomysł zasadzenia Marihuany, krzaczek wyrósł, scialem go i miałem dla siebie , do dziś nie mam pojęcia jak ale wpadła mi policja, dostałem wyrok w zawieszeniu 1/3 za hodowlę i posiadanie , było tam ok.70 g. Od tego czasu nie tykam tego, ogólnie zaczelem się ogarniać, no ale no właśnie jestem jeszcze ostatnie pół roku na wyroku, potem po pół roku ma być zatarcie i to niby kasuję moją karę i dzięki temu mogę starać się o zostaniu żołnierzem, no i wpadłem na pomysł by od października tego roku zapisać się na studnia Bezpieczeństwo Wewnętrzne, tylko nie wiem czy ogólnie mogę tak zrobić, czy na pewno po zatarciu wyroku mogę starać się o zostaniu zawodowym żołnierzem,czy też ten kierunek jest warty? #pracbaza #wojsko #prawo #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeżeli wymagane jest tylko zaświadczenie o niekaralności a Tobie wyrok się zatrze to nikt nie będzie wiedział. Problemy mogą się zacząć gdy zajdzie konieczność uzyskania jakiegoś poświadczenia bezpieczeństwa dot. informacji niejawnych, wówczas SKW będzie miała dostęp do rejestrów policyjnych (KSIP) a tam się nic i nigdy nie zaciera xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zatarcie ukaranie nie jest równoznaczne z byciem osoba niekaraną, to chyba 5 lat musi minąć od wyroku żeby moc pisać do komendanta powiatowego z wnioskiem o wymazanie sprawy czy coś takiego, dopiero wtedy możesz się starać o przyjęcie do mundurówki. Pozostaje jeszcze kwestia posiadania „nieposzlakowanej opinii” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim musiałeś się komuś pochwalić i ktoś sypnął albo jeśli miales krzaka na dworze to ktoś przyczaił i zgłosił i obserwowali miejsce, aż zbierzesz plony żeby #!$%@? więcej zarzutów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wiesz, jeszcze masz psychologa i w kwestionariuszu wypełniasz, czy byłeś kiedykolwiek karany za przestępstwo umyślne, a jak głęboko oni to mielą to nie wiem, najlepiej zapytać u źródła, np. w WCR
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
Anonim (nie OP): W twoim wpisie bardzo podoba mi się postawa, że myślisz o rozwoju czyli studiach w wojsku co jest obecnie.. rzadkością.

Studia w wojsku dają 2 ścieżki rozwoju:
1)Ranga Kaprala jest przyznawana podczas Legii Akademickiej do której trzeba się zapisać testy.
2)Ranga Pod Porucznika jest możliwa do uzyskania po uzyskaniu pełnego tytułu(magistra bądź inżyniera) i dostajesz ją po paru miesięcznym kursie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @mirko_anonim: dzięki za odpowiedź! Studia w takim kierunku chciałbym wybrać też ze względu że chciałbym w jakiś tam sposób udowodnić że zależy mi na tym by zostać żołnierzem, no a chciałem już zacząć, bo zatarcie będzie dopiero za lekko ponad rok i niestety do WOTu , też do tego czasu nie mogę wstąpić. Ok, ale fajnie mi to objasniłeś, wybrać studia alternatywne, kiedy sprawa ulegnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli trafisz na betonowa jednostkę i nawiedzonego dowódcę to ci się odechce szybko. Pod względem finansów i warunków nadal atrakcyjnie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Kaloryfe: @Ignitrion @sprawdzajacy co do krzaka, chociaż nie o tym jest ten wpis, oczywiście że mam podejrzenia, była już dziewczyna mojego brata, ma psiapsiole która jest z policjantem wydaję mi się że pewnie nawet nie świadomie powiedziała jej w rozmowie, ale za rękę nie złapałem, byłem na odczytaniu akt , nic tam niestety nie ma , tylko pierwsza notatki w stylu że ze
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
Anonim (nie OP): A jeszcze pytanie jak jesteś traktowany na produkcji?

Bo chyba wiesz, że w wojsku jest układ hierarchiczny i tam jako szeregowy podlegasz pod każdego z wyższą rangą?

Bez studiów zapomnij o jakichkolwiek awansach itd.
Szkolenia z kolei to 50 na 50 gdzie trafisz, ale w większości przypadków to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Niestety tak to nie działa, że wybierzesz kierunek studiów pod wojsko i się wykażesz.

Ale jakbyś zapisał się do Legii Akademickiej i wrócił po niej jako Kapral to co innego.
Żeby dostać się do Legii Akademickiej musisz przejść podstawowe szkolenie(te 16 dni w wot lub dobrowolnej) i zostajesz skierowany na 28 dniowy kurs na Kaprala.

Aby awansować bez studiów/pleców w normalnych okolicznościach z szeregowego na kaprala w normalnych okolicznościach trzeba najpierw dostać awans na starszego szeregowego i następnie zostać skierowanym na kurs
  • Odpowiedz