Aktywne Wpisy
wqon +138
Wciąż aktualne
tomkom +17
Dzisiejsza fota Pudziana. 46 lat. Jak to jest że walił koks 30 lat, jako najsilniejszy człowiek na ziemi bez testów antydopingowych to pewnie całe laboratorium na sniadania leciało. Od 30 lat widoczny sześciopak bez dnia przerwy i jest przy tym w pełni zdrowy.
#silownia
#silownia
W tamtych czasach nie było wodociągu i każdy miał w domu tego typu studnię. Niestety studnie te miały dość krótką żywotność ponieważ na metalowej konstrukcji osadzał się kamień zatykając oczka siatki filtracyjnej i blokując przepływ wody. Gdy nadszedł wodociąg ludzie przestali ich po prostu używać i ich popularność drastycznie spadła. W dzisiejszych czasach jest to bardzo dobra studnia na budowę - łatwo się ją robi bo wystarczy tylko młotek i klucz do rur, nie trzeba się przejmować jej krótką żywotnością bo po budowie i tak dom jest podłączony pod wodociąg i studnia jest już niepotrzebna.
Nie musiałem wyciągać tej studnie - mogłem po prostu obciąć wystający kawałek - ale zrobiłem to dlatego, że chciałem Wam pokazać jak wygląda taka studnia po dłuższym pobycie w ziemi. Wiele osób nie wierzy mi gdy mówię im, że to jest jednorazówka bo zarośnie kamieniem i to tym szybciej im więcej wody będzie przez nią pompowane więc nie nadaje się do systemów nawadniających. Gdy taka studnia zarasta kamieniem spada przepływ wody co z reguły doprowadza do uszkodzenia pompy - pompa zapowietrza się (tworzy się podciśnienie/próżnia i woda zaczyna się gotować) i nie jest w stanie nabić odpowiedniego ciśnienia aby wyłącznik ciśnieniowy zadziałał - doprowadza to z reguły do stopienia norylowych wirników w pompie i jej zatarcia. Silnik pompy z reguły jest dobry bo ma zabezpieczenie ale wirniki i dyfuzory w pompie wymagają wymiany.
Przy okazji omawiania studni, pomp i systemów nawadniających chciałbym jeszcze wspomnieć o jednej istotnej kwestii której wielu inwestorów kompletnie nie rozumie - system nawadniający zużywa w godzinę więcej wody niż gospodarstwo domowe przez cały dzień albo nawet i tydzień. Nie pytajcie czy ta pompa/studnia da radę zasilić dom skoro została przewidziana do zasilania nawodnienia - ona zasili małe osiedle ????
#stepujacybudowlaniec
@FejsFak: Zrozum wreszcie, że samo nagranie filmu i jego obróbka nie stanowi żadnej wartości jeśli treść jest do dupy.
Twierdzisz, że na filtrze studziennym osadza się kamień tak jak w czajniku. Ja nie muszę nic nagrywać żeby wiedzieć, że to jest nieprawda. Filtr się zapycha, ale na zupełnie innej zasadzie niż dzieje się to w czajniku.
@mayek: nie ma znaczenia czy ten kamień powstaje w taki sam sposób jak w czajniku - zrozum wreszcie, że Twoje słowa są niczym nie poparte i nie mają żadnej merytorycznej wartości. I nie pisz już do mnie jeśli nie masz żadnych dowodów na poparcie swoich słów.
:)
@FejsFak: Pisze to gość który twierdzi, że mu się kamień kotłowy osadza na filtrze w studni XD
Jednak jak sam zauważyłeś, filtr z tworzywa ma większą trwałość. Zastanowiłeś się czemu? Podaj proszę powód dla którego "kamień" osadza się na filtrze miedzianym, a nie osadza się na filtrze z tworzywa sztucznego.
@FejsFak: W którym miejscu?