Aktywne Wpisy
camil888 +234
Wczoraj miałem super wieczór. Siedziałem ze swoją 6letnia córką na balkonie, piliśmy domową lemoniadę, patrzyliśmy w gwiazdy i gadaliśmy o życiu.
"Tata, a co to znaczy że gwiazda polarna wskazuje północ? Przecież tam nie ma żadnej strzałki"
I tłumaczę, że u góry mapy jest północ, tam gdzie Gdańsk, morze i daleko daleko jest krąg polarny. Tam gdzie mieszkają niedźwiedzie polarne. Stąd nazwa gwiazda polarna.
"Tata, a co to jest spadająca gwiazda? Gwiazdka
"Tata, a co to znaczy że gwiazda polarna wskazuje północ? Przecież tam nie ma żadnej strzałki"
I tłumaczę, że u góry mapy jest północ, tam gdzie Gdańsk, morze i daleko daleko jest krąg polarny. Tam gdzie mieszkają niedźwiedzie polarne. Stąd nazwa gwiazda polarna.
"Tata, a co to jest spadająca gwiazda? Gwiazdka
zmarnowany_czas +53
Mówicie, że globalne ocieplenie to bujda, bo nasze lato nie jest upalne?
Na półkuli południowej trwa właśnie zima. Dla Chile czy Argentyny normalne temperatury o tej porze roku są w zakresie 0-13 stopni Celsjusza.
Wiecie, ile mają teraz? Nawet do 37.
TRZYDZIEŚCI SIEDEM #!$%@? stopni w środku zimy. -> https://www.abc.net.au/news/2023-08-04/south-america-extreme-heat-mid-winter-climate-change-scientists/102678662
Nie no, jest spoko, bo u nas jest zimno. Wypierajcie problemy dalej.
#globalneocieplenie #klimat #pogoda #nauka
Na półkuli południowej trwa właśnie zima. Dla Chile czy Argentyny normalne temperatury o tej porze roku są w zakresie 0-13 stopni Celsjusza.
Wiecie, ile mają teraz? Nawet do 37.
TRZYDZIEŚCI SIEDEM #!$%@? stopni w środku zimy. -> https://www.abc.net.au/news/2023-08-04/south-america-extreme-heat-mid-winter-climate-change-scientists/102678662
Nie no, jest spoko, bo u nas jest zimno. Wypierajcie problemy dalej.
#globalneocieplenie #klimat #pogoda #nauka
Raczej espresso ale nie chciałbym sobie blokować możliwości zmielenia do dripa i aeropressu
Z tego co widze to potrzebuje: zraszacz, wagę, ekspres z dobrym ciśnieniem i drogi młynek. No i wiadomo świeżo palona kawa, np z hayb
#kawa
@fotograf_warszawiak: wg wielu minimum to Niche Zero lub Giota DF64. Jak sobie radzisz z dostosowywaniem grubości mielenia, po prostu wyrzucasz 5-10g kawy?
Na razie tylko teoretyzuje ale nie chciałbym kupić czegoś co będę musiał upgradeować po roku :D
Gaggia Classic z lepszą sprężynką i Anna Lelit to jedyne co mam na tapecie z ekspresów, chyba nie będę szukał dalej tylko wybiore albo jeden albo drugi
Chodziło mi o zmiane grubości mielenia (np temperatura się zmieniła w pokoju) albo masz inną kawę, jak młynek nie jest Single Dose to trzeba przemielić trochę kawy i ją wyrzucić 5-10g
Ok PID do temperatury, no to Anna wygląda dobrze na entry level. Nie wiem tylko ile barów robi i czy trzeba sprężynke wymieniać
PID zapewnia Ci stabilną temperaturę. Takie maszyny jak Gaggia mają prosty układ on/off i temperatura nie jest tak precyzyjna (oczywiście gaggie można mocno
@dzem_z_rzodkiewki: jeden i drugi to SD (single dosing) I trzeba wiedzieć, czy to jest to co się chce - ważenie kawy za każdym razem przed zmieleniem. to się sprawdza jak się często zmienia kawę, jeśli raczej się używa jeden to lepiej brać OD (on demand) jak właśnie Mignion Specialita... już nawet nie wspominam, że Niche to żarna stożkowe a DF i Eureka
tego nie da się opisać, trzeba spróbować żeby poczuć różnicę i wybrać co się woli. ogólnie mówi się, że stożek lepiej podkreśla teksturę i body, a płaskie separację, dlatego np do mocnego palenia w stylu neapolitańskim stożek, a do owocowych espresso płaskie,