Wpis z mikrobloga

#baofeng #radio #krotkofalarstwo

Cześć Mircy, wpadł w moje łapy Baofeng UV-5R. No i ustawiałem sobie jakieś tam częstotliwości do słuchania policji/straży pożarnej/kolejarzy (mieszkam przy stacji) albo pogotowia z mojego miasta. No i tak sobie ustawiłem jakąś częstotliwość i przez kilka godzin radio było włączone.... i cisza. Coś tam jeszcze muszę ustawić, żeby w europie działało? Bo to z chin radio. Nie wiem, może ja coś źle konfiguruję.
  • 16
  • Odpowiedz
@POFUR: Owszem miśku, ale skoro tagowane było krótkofalarstwo (bo o to zapytałem), a nie nasłuchowcy (czytanie ze zrozumieniem polecam). Zresztą nasłuchowcy od krótkofalarstwa (posiadający jakieś tam znaki, na które niby moim zdaniem niesłuszny monopol ma PZK) nadal nie mają nic wspólnego ze służbami. Nasłuchowiec jest raczej powiązany (z utartej latami nazwy) z krótkofalarstwem, ale nawet zakładając że można to rozszerzyć to nikt tu o tym nie wspomniał poza tobą.
@wpisztutajnick:
  • Odpowiedz
@wpisztutajnick zakoduj sobie kanały na amatorskie pasma 70cm i 2m, kanały PMR i kanały pkp. W niedzielę wieczorem mogę dać wsad do chirpa. Potem ustaw na skan i coś się znajdzie. I squelch sprawdź czy nie jest zbyt wysoko.
  • Odpowiedz
@BLEBLEBLEX1: no nie wszedzie xdd jest duzo miejsowosci gdzie wala analogiem, ale dobrze wiedzą ze ich sluchaja, raz mi wpadli do domu i radia staly i pytali czy ich slucham ja mowie moge wam dac pozwolenie radiowe a nie cjhcieli, W latach 90 to tam wszystko było pesele dane, teraz już nie ma teraz na urzadzenie przesylaja a pogotowie na tablet, jeszcze z rokl temu pogotowie w warszawie w analogu gadalo
  • Odpowiedz
@masqar: @BLEBLEBLEX1 @Zgryd no to do wszystkich, po raz ostatni:
np. cały śląsk na analogu, prócz dabrowy górniczej, zawiercia, i o ile pamiętam, jakiś wodzisław czy coś podobnego.
cały ślask zjeżdżam, i wszystkie gniazda milicjantów odbieram na bieżąco.
w unidenie mam banki poustawiane i nasłuch wszystkich KMP.
Straż miejską tak samo.
w kierunku na wrocław i wałbrzych, to samo. rejony wałbrzycha kłodzka świdnicy, wszystko analog.
na warszawę, to już gorzej. rejon
  • Odpowiedz