Wpis z mikrobloga

@niedasieukryc nie napisałeś ile konkretnie tych skrzynek... ale imho nie. w każdej donicy urośnie ci max kilka sztuk pomidorów lub cebuli.
zioła tak, sporo na jednym krzaku.
dopiero na działce\ROD (najlepiej w tunelu) można powiedzieć że staniesz się samowystrczalny
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: A skąd taki pomysł w ogóle? Moja matka hoduje sobie warzywo na działeczce. Nie jestem za bardzo zainteresowana szczegółami, ale według mnie to się w ogóle nie opłaca... w zimie i tak musisz kupować - niby możesz robić przetwory, ale jednak przecier pomidorowy to nie to samo co świeży pomidor więc lipa, poza tym robienie przetworów to kolejna robota której przy uprawie warzywa i tak jest w ch... Urośnie toto
  • Odpowiedz
@Pantegram:
@EnderWiggin
@Poldek0000

Ale chodziło mi tylko o to co rośnie szybko, dużo i zużywa się bez przetwarzania.

- Cebula - do pokrojenia i jajecznicy, pierogów itd
- Szczypiorek z tej cebuli do rozrobienia z twarogiem i jogurtem i na kanapki
- mięta - napar
- sałata - na kanapki

i to w zasadzie tyle. Myślałem o max 5 donicach.
  • Odpowiedz
@niedasieukryc Jak Miras wcześniej wspomniał. Ino zioła. Czyli mięta, bazylia, majeranek jakiś i temu podobny szajs. Cebulę możesz na szczypior posadzić kaskadowo w takim 5l baniaku po wodzie. Szczypior będzie, ale cebula już raczej nie. Ale ja się nie znam.

Doniczki jak masz głębokie to jeszcze możesz w ramach eksperymentu pomidorki koktajlowe spróbować ogarnąć. Ale nie wiem czy już nie za późno.
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: Miętę bardzo polecam... Teraz jest dobry sezon. Rośnie szybko, a nawet jak zapomnisz jej podlewać albo wyjedziesz na wakacje i uschnie, to potem i tak odbija - super sprawa, jest nie do zajechania :)

Szczypior też łatwo rośnie, z tego co pamiętam można korzenie cebuli zanurzyć w wodzie i rośnie z tego szczypior jak na drożdżach i w dodatku lepszy niż w sklepie gdzie często sprzedają takie cienkie pyrdki.

Więc
  • Odpowiedz