Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Wczoraj dołożyłem drugi dysk HDD do komputera. Teraz podczas pracy na komputerze, gdy ten dysk się włącza, to system mi się zacina na około sekundę. Ktoś wie o co chodzi? Mam wyłączyć wyłączanie dysków?

#komputery #pc #pcmasterrace
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Imienazw: To jest rozruch dysku ze stanu wstrzymania gdy nie jest on używany - nie korzystasz z żadnych danych na nim zawartych.

Ale gdy otwierasz np. mój komputer - gdzie wyświetlany jest stan danych wszystkich dysków i eksplorator plików po dyskach.
To następuje rozruch wszystkich dysków, nawet gdy te są nieużywane.

@cybulion : Dlaczego to zachowanie nie jest normalne?
  • Odpowiedz
@Imienazw: Dyski Segate podobno są strasznie awaryjne i często padają.

Nie miałem jeszcze okazji doświadczyć awarii dysku a mam kilka od Segate, być może miałem szczęście.
I nadal z nich jeszcze korzystam.

Co do rozruchu, to warto spróbować z tą opcją dotyczącą się wyłączania dysków w czasie bezczynności a być może ta
maniek50005 - @Imienazw: Dyski Segate podobno są strasznie awaryjne i często padają.
...

źródło: unknown

Pobierz
  • Odpowiedz
@maniek50005:

Co do rozruchu, to warto spróbować z tą opcją dotyczącą się wyłączania dysków w czasie bezczynności a być może ta opcja pomoże.

Zmieniłem ustawienia, czas pokaże czy
  • Odpowiedz
Nie miałem jeszcze okazji doświadczyć awarii dysku a mam kilka od Segate

@maniek50005: U mnie padł podczas pracy. Próbuję zapisać plik, a tu ostra zmuła. Restart kompa - nie ma dysku w systemie. Kolejny restart - dysku nie ma też w UEFI.
  • Odpowiedz