Wpis z mikrobloga

@maegalcarwen: Ale apetyczny wygląd oraz atrakcyjny smak nie są rozłącznymi cechami. Po pierwsze apetyczny wygląd potrawy sam w sobie wpływa na odczuwany smak, patrząc na apetycznie wyglądającą potrawę produkujemy więcej śliny, jedzenie odczuwamy jako bardziej soczyste a jego smak lepiej jest rozprowadzony po naszej jamie ustnej. Po drugie smak nie jest definiowany tylko przez cechy fizyczne. W bardzo dużym stopniu za to co odczuwamy odpowiada aspekt psychologiczny, to jakie mam nastawienie.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: oczywiście masz rację i nie neguję tego, chodzi mi o przesadne zwracanie uwagi na wygląd potrawy. Można pięknie i apetycznie zaaranżować danie które mimo tego może nam nie smakować bo jest przesolone itp.choć na jego widok się ślinimy. Lubię i doceniam ładnie podane jedzenie, ale nie odrzucam nieestetycznego, bo jednak smak jest dla mnie ważniejszy.
  • Odpowiedz