Wpis z mikrobloga

Nastawiłem dziś #wino a właściwie #wermut do czego zainspirował mnie wpis

http://www.wykop.pl/wpis/7140634/winiarstwo-wino-zrobilem-se-wermut-wg-przepisu-skr/

i też wg tego samego przepisu, tylko z kilkoma różnicami - dałem dwie cytryny zamiast 4 bo nie było więcej w sklepie, oraz jeden cukier waniliowy bo widziałem różne opakowania(16g, 32g) i wziąłem jedno 32g i jedno 16g ale okazało się, że to mniejsze to jednak proszek do pieczenia... Opakowania niemal identyczne ;]

Zobaczymy co wyjdzie. Robiłem zdjęcia to mogę wrzucić małą relację

#winiarstwo
Pobierz gumis112211 - Nastawiłem dziś #wino a właściwie #wermut do czego zainspirował mnie wp...
źródło: comment_kyt3yIaOHpt1N2GGii3GgNmLGegQyol2.jpg
  • 14
@jemcheetosy: znajoma mówi, że ryżowe cholernie w nogi włazi przy delikatnym odczuciu w głowie - śmiem się nie zgodzić, bo i w łeb potrafi wejść. Ale nie chodzi o to, żeby kopało, tylko zeby było dobre bo nie po to pije się wino
@szczesliwa_patelnia: nastawiaj, z takiego czegoś może wyniknąć całkiem ciekawe hobby

@jemcheetosy: będzie kopało na pewno, bo przy 3kg cukru na 10 litrów nastawu ma ok 30 blg czyli po przerobieniu cukru wino będzie miało ok 15,5%. Z tym, że potem będzie trzeba je jeszcze zasiarkować i dosłodzić bo nie lubię wytrawnych
@gumis112211: Robiłem już cydr z soku z kartonika - to nie wyszło. W miarę dobry wyszedł napój cytrynowo-imbirowy gazowany. Akurat tak dobrałem proporcje, że wyszedł wytrawny "sampan", dla mnie bardzo smaczna sprawa. Też idiotoodporne i proste, jak chcecie to wrzucę przepis.

Gdyby ktoś mi doradził jak z tego wydobyć więcej % to w ogóle byłoby super :)
@szczesliwa_patelnia: Czyli używałeś drożdży piwowarskich - nimi więcej niż 6% nie wyciągniesz. aby mieć więcej niż 15% musisz się zaopatrzyć w drożdże winiarskie wysokoalkoholizujące(tańsze od piwowarskich) Do tego na te ~15% potrzebujesz 3kg cukru na 10 litrów wody - najlepiej dodawać w dwóch porcjach aby drożdże nie doznały szoku