Aktywne Wpisy

wybryk_natury +300
jaki piekny wieczor
#zlodziejskiewybryki
#zlodziejskiewybryki
źródło: IMG_3035
Pobierz
Franz_Makamele +124
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_3035
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Szybka MEGA SKRÓCONA ściąga:
Hedonizm: pogląd, doktryna, uznająca przyjemność, rozkosz za najwyższe dobro i cel życia, główny motyw ludzkiego postępowania.
<interpretacja dowolna>
#ankieta #przemyslenia #filozofia #etyka #pytanie #pytaniedoeksperta #socjologia
Jeśli ktoś dąży do wyparcia/upośledzenia własnej etyki to oczywiście będzie to nieetyczne - nigdy nie do zaakceptowania społecznie.
@Wrrronika: Hmm, zawsze myślałem, że to postawa. Świadoma w dodatku.
Chciałam spróbować zachęcić osoby, które na co dzień nie interesują się filozofią do dyskusji
Wiadomo, że każda doktryna w swojej uproszczonej formie nie jest zbyt wymowna, ale bazując na podstawach już można zacząć się zastanawiać nad sobą i swoim życiem
Zależy trochę w jaki sposób miałby upośledzać, ograniczać, wypierać i inne epitety te naturalne potrzeby.
Pod względem społecznym istnieje dużo zachowań, które nie są traktowane jako moralnie neutralne lub pozytywne, a dla
Raczej nie do końca
Wiele ludzi robiąc ,,altruistyczne" rzeczy nie odczuwa, że robi to chociażby dla zaspokojenia swoich własnych potrzeb samospełnienia i podziwu
Według mnie, hedonizm to raczej bezpośrednie dążenie do osiągania szczęścia i podejmowanie decyzji, które mają je zapewnić
Zależy czy trafimy w jakiś czuły punkt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja to tak przyjaźnie warczę na ludzi (✌ ゚ ∀ ゚)
Istota tkwi w tym że żeby dążyć do przyjemności (czy to krótkoterminowej czy długoterminowej lub ich zdrowego kompromisu), trzeba poznać życie z różnych perspektyw, ciągle się edukować, poznawać nowe rzeczy, żeby móc mądrze wybrać co będzie dobre w danej perspektywie czasowej.
Np. odnosząc się skrajnie do