Wpis z mikrobloga

Czy urzędy czepiają się jeśli kupuje się kilka sztuk tego samego sprzętu na jednoosobową działalność?

Przykładowo niedawno wziąłem myszkę na firmę a teraz chciałbym znowu kupić kolejną myszkę, tym razem ergonomiczną.

Mogą się przyczepić potem, po co mi 2 myszki? Albo np. 2 klawiatury, gdybym chciał sobie jeszcze zrobić następne stanowisko w domu rodzinnym, żeby nie wozić potem wszystkiego ze sobą?

Zakładam, że raczej nie powinno być problemu, bo przecież pracuję w różnych miejscach i może właśnie nie chcę wszystkiego ze sobą wozić. Ale ciekam jestem jakie macie z tym doświadczenia i czy słyszeliście może o jakichś dziwnych sytuacjach, gdzie urząd czepiał się bo ktoś np. kupił 4 laptopy na firmę xd Pewnie takie sytuacje zdarzako się dość często, jak ktoś chce sobie odliczyć VAT i kupuje na firmę coś żonie czy dzieciom.

#b2b #dzialalnoscgospodarcza #vat #pytanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: Ja dopiero jestem 2 miesiąc na działalności, więc żadnej kontroli jescze nie było i stąd nie jestem pewny jak to potem wygląda. Nie chcę potem się tłumaczyć z powodu jakiejś głupiej myszki czy klawiatury, jeśli miałoby to być problemem.
  • Odpowiedz
@Murasame: serio myslisz ze urzednicy beda tracic swoje zasoby na sciagniecie od ciebie 20 zł podatku odliczonego od myszki albo 2000 zl odliczonych od laptopa? poki zarabiasz i stale placisz im podatki to nie beda cie ruszac.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wychwalany:

Za 20 zł to nie chciałoby mi się tego zgłaszać. Z urzędami jest różnie.

Jeśli nie ma z takimi rzeczami problemów to chętnie kupiłbym czasami rodzicom czy rodzeństwu jakiegoś laptopa itd. na siebie, jak można to warto skorzystać.

Natomiast jak miałbym mieć potem kiedyś z tego jakiekolwiek problemy, to sobie odpuszczę.
  • Odpowiedz
@Murasame: Z lapkiem - jak kupisz w odstępie kilku miesięcy to nikt na to nie wpadnie. Z myszki wytłumaczysz się, że upadła na ziemię i się potłukła.
  • Odpowiedz
Mogą się przyczepić potem, po co mi 2 myszki?

@Murasame: kupisz 2 monitory i powiesz w razie kontroli że lewą ręką sterujesz tym co jest wyświetlane na tym z lewej, a prawą tym co z prawej...
  • Odpowiedz
@Murasame:

kosztem uzyskania przychodu są wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów

jak będzie kontrola to musisz udowodnić że jest to warunek spełniony. Myszki potrzebujesz do pracy, więc chcesz mieć drugą w razie gdyby się zepsuła, nic wielkiego. Z drugim laptopem to też by przeszło. Cztery? Jaki powód?
  • Odpowiedz
@Murasame: Jeśli czegoś potrzebujesz, to kupujesz - proste. A to czy nie podoba Ci się poprzednia myszka lub chciałbyś ja wymienić na inny, lepszy model w odstępie kilku miesięcy/tygodni, to w sumie nie powinno nikogo interesować. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz