Aktywne Wpisy

Smauga +143
Pijcie ze mną kompot, bo przeprowadziłam się bliżej Polski. Miałam już dość mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Żadnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeśli chodzi o mieszkania, tereny ładne, ale tak bez szału. Z 500 km zrobiło się niecałe 30 km do granicy co jest bardzo dużym postępem. Cieszę się na tą zmianę (。◕‿‿◕。)
Dalej pracuję
Dalej pracuję

daretti877 +67
źródło: 1000005154
Pobierz

Mirki, dlaczego do AI używa się głównie Pythona (a może tak nie jest i tylko powielam mity?). Python do projektów małych, do szuflady jest spoko. Ale nie wyobrażam sobie pisać (i utrzymywać) coś na poważnie. Już nie wspominając, że jest bardzo wolny w porównaniu do innych języków.
Czy chodzi tutaj tylko o to że jest łatwy i bez większej wiedzy z programowania można sobie coś policzyć? To że Python ma pełno bibliotek to wiem, ale czy jest jakiś inny powód niż ten który opisałem dla którego one powstały?
Jako programista #java chciałbym coś porobić w sieciach neuronowych (wyłącznie hobbistyczne) i zastanawiam się czy jest to wielka profanacja robiąc to w Java xD
Ale do Java też znajdziesz np tensorflow
- AI jest rozwijane przede wszystkim przez naukowców a nie przez programistów. Python z tzw. scientific stack jest dla nich łatwiejszy do ogarnięcia niż większość innych języków. Większość popularnych języków nie ma tak rozbudowanych tego typu narzędzi.
- Tzw. scientific stack w python jest wzorowane na Matlabie, a Matlab był wzorowany na Fortranie. Natomiast zarówno Matlab jak i Fortran to są narzędzia dobrze znane w środowisku
Nikt tak nie twierdzi: "Python do projektów do szuflady jest spoko" != nie tylko do
Poza tym większość obliczeń jest wykonana po stronie GPU więc to czy po stronie CPU użyjesz C++ czy Pythona nie ma znaczenia bo twój kod będzie służył głównie do tego żeby wysłać dane