Wpis z mikrobloga

Mam problem z siecią. Ruter Giga Connect Box 6 w UPC. Odległość dzieląca komputer z karta sieciowa Asus ax-3000 to jakies pół metra. Generalnie na defaultowych ustawieniach pojawia się jedna sieć możliwa do wyboru i z reguły komputer wybiera sieć 2,4ghz, a co za tym idzie i pingi są wysokie jak i transfer słaby. Początkowo całkowicie wyłączyłem sieć 2,4ghz i zacząłem sie łączyć z siecią 5ghz. O ile prędkości są dobre, o tyle Ping wynosi średnio 14ms, po czym co jakiś czas potrafi skoczyć do 3000 - ewidentnie sieć traci pakiety. Nie da sie ukryć ze jest to uciążliwie w grach online. Co ciekawe, jak wczoraj wyłączyłem automatyczna optymalizacje w ustawieniach rutera - wszystko zaczęło działać, po czym dzisiaj próbuje w cos wejść na internet i zonk - urządzenia łącza sie z wifi i niektóre strony sie otwierają (np Google) natomiast reszta wyrzuca komunikat ,,ta witryna jest nieosiągalna”. Nie mogę również standardowo wejść w ustawienia rutera wpisując adres 192.168.0.1 - a w szczegółach sieci na komputerze zamiast adresu IPv4 pojawia ki sie IPv6 zaciągiem znaków. Moje pytania są dwa - po pierwsze czeku tak sie dzieje, i po drugie czy da sie jakoś ten ruter ustawić, zeby zniknął ten problem ze skaczącym pongiem. Myślałem ze do ściągania gier będę używał sieci 5ghz,. A do gry online sieci 2,4ghz z racji jej większej stabilności, natomiast jak ustawiłem w ustawieniach rutera, seby pokazywało mi osobno te dwie sieci, to po jakimś czasie ta 2,4ghz zniknęła przy wyszukiwaniu i została tylko 5ghz, natomiast jak wyłączyłem automatyczna optymalizacje to jest problem jak opisany powyżej, tzn ten adres IPv6. W razie czego mogę udzielić więcej szczegółów.

#upc #komputery #internet #siecikomputerowe
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Michas303: Ale ping podajesz do routera czy serwera gier?
Jeśli do routera to faktycznie za długo, a do serwera gier nigdy nie wiesz po czyjej stronie problem.
Ale IPv6 na pewno tutaj nie pomaga, ja pierwsze co robię w UPC to go wyłączam (na infolinii, kiedyś też się dało na czacie).
  • Odpowiedz
  • 0
@lunga
Wpisuje w konsoli ping -t google.com powiedzmy. Generalnie chodzi mi o to skakanie do 1000-3000ms. Nieraz jest to po 5 min, nieraz po 20. Nie za bardzo mam możliwości połączenia kompa po kablu, dlatego myślałem, że może da się tu coś jeszcze pozmieniać.
  • Odpowiedz
@Michas303: napisz na czacie do supportu zeby ci wlaczyli ipv4 i wylaczyli wi free. Chyba, ze masz juz wlaczone. Jak mozesz ustawic bridge mode tzn, ze masz firmware z piv4. No i rozdziel sieci, nadaj 2 nazwy i ustaw kanaly na sztywno, na 5ghz 108 pewnie bedzie pusto a szerokosc kanalow zobacz 80 a jak full speed to 160Mhz ale pewnie bedzie nachodzic na inne sieci.
  • Odpowiedz