Wpis z mikrobloga

Mircy pijcie ze mno kompot, wlasnie kupilem sobie nowy jig do robienia ram rowerowych. Jeszcze tylko musi przyleciec z usa, muszą mi dowalić cło i vat i moge robic super proste rowery. Tzn juz teraz robiłem proste, ale bedzie mi łatwiej.

#rowery #kolarstwo
saj - Mircy pijcie ze mno kompot, wlasnie kupilem sobie nowy jig do robienia ram rowe...

źródło: Sputnik-V2-1

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majorponury: @saj jest bardzo grubym człowiekiem i co chwilę łamie mu się pod jego ciężarem rama. Postanowił kupić takiego jiga, aby robić ramy samemu i nie zbankrutować.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@majorponury: to działa mniej więcej tak, że ustawiasz sobie zaprojektowaną wcześniej geometrię ramy - kąty (główki ramy, rury podsiodłowej) oraz odpowiednie długości. I w tak ustawiony przyrząd wsadzasz docięte odpowiednio rury aby je wstępnie połączyć (np spawarką) aby całość trzymała geometrię. A probuję robić to dla piniedzy. No i przy okazji - zabawa też jest niezła.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@slodziac: bo w Europie prawie nikt takich przyrządów nie robi. Amerykański rynek jest dużo bogatszy. Tzn robi jeden włoch, ale mniej mi się jego narzędzie podoba. Mam podobny przyrząd zrobiony samodzielnie, ale mam do niego pewne zastrzeżenia i postanowiłem zainwestować kupę siana w narzędzie, które będę miał już pewnie do końca życia.
saj - @slodziac: bo w Europie prawie nikt takich przyrządów nie robi. Amerykański ryn...

źródło: IMG_6247

Pobierz
  • Odpowiedz
@saj a jakie jest zapotrzebowanie na takie oprzyrządowanie? pracuje z takimi rzeczami na codzien tylko w innej branży, można by było spróbować taki zaprojektować i wykonać:)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@slodziac: been there done that. Można zaprojektować i wykonać, ale jest to wbrew pozorom bardziej skomplikowane niż się wydaje. Szczególnie w kontekście tego, że a) nie jest łatwo pomierzyć złożoną całość b) jest wiele ficzerów ktore składają się z wielu drobnych detali które po złożeniu również powinny trzymać dość ścisłe tolerancje. Rynek w europie jest stosunkowo mały, w usa jest opanowany przez kilka firm. Do tego - ponieważ to małonakładowe
saj - @slodziac: been there done that. Można zaprojektować i wykonać, ale jest to wbr...

źródło: Zrzut ekranu 2023-05-25 o 22.19.37

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@AndyAnderson: "klasyczna" - w moim rozumieniu (np. rury columbusa oversize, tarczówki flatmount, główka pod stery 44mm, bb t47, karbonowy widelec) - koszt między 6 a 8k zł.
  • Odpowiedz
@saj: w razie co to robisz też modyfikacje gotowych ram? Wstawienie łącznika do zakładania paska napędowego i haków poziomych z uchwytem pod tarczówki. Dobrze mieć człowieka do tego jakby kiedyś był potrzebny.
  • Odpowiedz