Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #pytaniedoeksperta #elektronika

Te potencjometry są rzeczywiście aż takie słabe, że wytrzymują zaledwie 200 pełnych cykli obrotowych? Mi ostatnio zaczął cykać podczas regulacji i musiałem go wymienić. Wstawiłem zabytkowego TELPOD'a, którego mam ze 20 lat w szufladzie. Śmiga jak marzenie, nie jest już taki dokładny jak potencjometr wieloobrotowy ale się nie psuje. Można go po jakimś czasie wyczyścić i nasmarować, a wtedy będzie działał jak nowy przez kolejną dekadę albo dwie. Mam pytnie co do smaru używanego w potencjometrach, bo zauważyłem, że jest to smar o bardzo dużej lepkości ktry wręcz utrudnia regulację (po prostu trzeba włożyć w to odrobinę więcej siły, za to potencjometr chodzi cicho i płynnie).
Szczerze mówiąc w sklepach elektronicznych ciężko znaleźć lepsze potencjometry, a potencjometry zagraniczne o podobnych parametrach są sporo droższe. Chińskie tanie potencjometry to jakaś porażka.
tojestmultikonto - #tojestmultikonto #pytaniedoeksperta #elektronika

Te potencjometr...

źródło: potencjometr-47k-a-prp-185-16p6-telpod-oryginal

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tojestmultikonto: do smarowania osiek używa się smaru spowalniajacego, sprawdzi się smar modelarski do dyferencjałów 300`000cts
ro smarowania reszty używa się wazeliny technicznej w ilości małej, wręcz śladowej
telpody nie są dobrymi potkami, też są słabe.
rozbiórka potka wymaga ścięcia "zanitowania" na końcu ośki. Potem do złożenia wymagane jest nawiercenie i nagwintowanie pod śrubkę M1
proces jest względnie trudny a napewno czasochłonny, ale jak piszesz, tak potraktowany potek posłuży juz długo
  • Odpowiedz
@kilo-bravo, @syn_admina: Jeszcze mi się taki potencjometr nie zepsuł. Telpod jest conajmniej przyzwoity, bo działa i raczej nie ulega awariom czego nie można powiedzieć o potencjometrach chińskich, które mogą szwankować nawet gdy są nowe. Często przerywają w trakcie zmiany nastawy, co słychać jako trzask albo charczenie w głośnikach.

do smarowania osiek używa się smaru spowalniajacego, sprawdzi się smar modelarski do dyferencjałów 300`000cts

ro smarowania reszty używa się wazeliny technicznej w ilości
  • Odpowiedz