Wpis z mikrobloga

Konfederacja w wielu wypowiedziach mówi, zadnych sojuszy z PiS, żadnych układów, zadnych targowic ze stołkami.
Ale przypuśćmy, ze Konfederacja osiąga wynik dwucyfrowy i Mentzen dostaje propozycje obięcia stanowiska ministra finansów.
Co w takim przypadku?
Co bedzie ważniejsze, honor i obietnice dane wyborcom, czy mozliwość zmiany tego bubla jakim jest system podatkowy w Polsce
Wiemy, ze jest zdeterminowany, by zmienić system podatkowy.
Więc powtarzam:
Co w takiej sytuacji by wybrał, możliwość zmian, czy własny honor i obietnice dane wyborcom.
------
#polityka #wybory #mentzen #konfederacja #pytanie #finanse
  • 11
Ale przypuśćmy, ze Konfederacja osiąga wynik dwucyfrowy i Mentzen dostaje propozycje obięcia stanowiska ministra finansów.

Co w takim przypadku?

@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: Chyba w którymś live z serii Mentzen na mikrofonie odpowiada dokładnie na ten scenariusz i podobne. Postaram się znaleźć dokładny cytat i podeślę później O ile będzie mi sie chciało tyle godzin poświęcić na oglądanie w całości tych lajwów, więc niczego nie obiecuje. Mogę na ten moment sparafrazować wydźwięk odpowiedzi: 'Kaczyński
: wydaje mi się, że jej przyjmie, bo sam minister finansów niewiele mógłby zrobić

@obserwator_nsa
Może, nie musi w wielu sprawach czekać na decyzję sejmu i Senatu.
Ma prawo wydawać rozporządzenia i pewne ustawy robić martwymi.
Czyli jest jakiś podatek, ale w rzeczywistości nie jest pobierany, bo zostało wydane rozporządzenie w tej kwestii
Oczywiście to kropla w morzu, bo jednak istotne zmiany, to jednak rozporządzenia nie wystarczą
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: Zwróć uwagę co dokładnie mówi Konfederacja, nigdy nie powiedziała, że wyklucza sojusz z PiS. Powiedziała jedynie, że wyklucza sojusz z Kaczyńskimi, czyli warunkiem sojusz, jest odejście Kaczyńskiego. Powiedzieli też, że nie zawrą sojusz, jeżeli oznacza to wprowadzanie 800+, czyli zostawienie 500+ jest w porządku.