Wpis z mikrobloga

Cześć, jestem zielony w technologii #inteligentnydom Kupiłem odkurzacz #dreame ze stacją z zasobnikami na wodę i kurz. Sterowany jest z aplikacji #mihome która udostępnia m.in poziom naładowania baterii. Nie chce by ładował się powyżej 75-80% dlatego chciałbym by gdy osiągnie poziom powyżej 75% naładowania, żeby było odcinane zasilanie z wtyczki. Jak to najprościej i najtaniej zrobić. Następnie żeby w ogóle mógł wykonać zaplanowane sprzątanie kolejnego dnia o 12:30, przywracałbym zasilanie np. minutę przed i cykl się zamyka
#elektronika #smarthome #diy #zigbee #homeassistant #roborock
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Diabl0: Dzięki za namiary. Co masz na myśli że padła ci bateria? Nie zauważałeś powolnej degradacji przez kolejne lata aż pewnego dnia po 4 latach padła? Czy to był powolny proces, starczała na coraz mniej i w końcu ją wymieniłeś?
  • Odpowiedz
@michoopro: To pierwsze - nie wiem jak to wyglądało bo jedyne co robiłem to co jakiś czas opróżniałem pojemnik na kurz a reszta była zautomatyzowana (sprzątało jak nikogo nie było w domu). Któregoś razu znalazłem rozładowany odkurzacz na środku pokoju - podstawiłem pod stację ładującą, włączył się. Na drugi dzień był centymetr od stacji ładującej, i tak wyszło że bateria nie działa. Rozebrałem, sprawdziłem ogniwa - 2 z 6 były
  • Odpowiedz
  • 0
@becvvv: Nie, brak czasu bo od sierpnia robiłem gruntowny remont z przebudową 3-pokojowego mieszkania na 4-pokojowy pod wynajem, a wcześniej było pozyskiwanie kredytu na ten cel. Może Tobie się uda :)
  • Odpowiedz