Wpis z mikrobloga

Rekuperacja + okap kuchenny

1. Robić osobny komin, żeby okapem wywalać brudne powietrze z gotowania na zewnątrz?

2. Czy dać w okapie filtry węglowe/tłuszczowe i niech działa jako pochłaniacz, przefiltrowane powietrze wywala z powrotem w kuchni?

Jedni mówią, że pierwsze rozwiązanie to strata ciepła, które mogło by ogrzać mieszkanie.

Drudzy mówią, że drugie rozwiązanie to śmierć dla rekuperatora bo okap #!$%@? wyłapie i cały syf i tak osadzi się w kanałach, wymienniku i #!$%@? filtry.

Co robić, jak żyć?

#rekuperacja #budowadomu #budujzwykopem #dom #budownictwo #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
@Catmmando: drudzy mają racje. Poza tym pomyśl sobie. Ile tej energii zaoszczędzisz używając okapu pół godziny do godziny dziennie? A z drugiej strony ryzykujesz instalacje wartą parę(naście) ładnych tysi.
  • Odpowiedz
Co robić, jak żyć?


@Catmmando: wywalić okap na zewnątrz. Nie koniecznie kominem, szukać innego rozwiązania. Filtry węglowe to ostatnia deska ratunku jak nie możesz się podpiąć na zewnątrz.
  • Odpowiedz
@ulsterboy: Nic nie zabije, filtr węglowy spokojnie wszelakie tłuszcze zablokuje, a nawet jakby tego nie zrobił to o ile nie jest bezpośrednio podpięty okap do reku tylko jest standardowo umiejscowiony to i tak do kanału nic się nie dostanie.
  • Odpowiedz