@floralshoppe: Znak jest nieprawidłowy i powinien być inny/inaczej umiejscowiony. Ale przekaz jest jasny. Jakby doszło do sądu to tak pół na pół bo są orzeczenia, że nieprawidłowe oznakowanie nie zwalnia z przestrzegania gdy jest ono jasne, mimo, że jest niezgodne z rozporządzeniem. Tak czy inaczej wg przepisów możesz parkować od razu po pierwszym. Ale czy to by się w sądzie obroniło to tak na dwoje babka wróżyła. Zależy od składu
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: @floralshoppe ale na jakiej podstawie nie można by parkować przed znakiem parkingu? Mamy tu tak czy siak pobocze pozwalające na postój
@radziol88: Parking zaczyna się tam gdzie pierwszy znak.
Kierujący pojazdem jest obowiązany stosować sposób zatrzymania lub postoju wskazany znakami drogowymi.
Jeśli masz znak i za nim zaczyna się parking to nie możesz sobie parkować przed nim. XD. Prawko w czipsach wygrałeś na loterii sezonowej? I to, że nie łamiesz innych przepisów nic nie zmienia. Jesteś obowiązany stosować się do znaków. A znak parking oznacza, że parking jest za znakiem a
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: znak parking znaczy tyle, że za nim na pewno można parkować. Przepis który przytoczyłeś, dotyczy stosowania się do linii albo układu pojazdu względem jezdni i chodnika.
A znak parking oznacza, że parking jest za znakiem a nie przed.
@radziol88: Znak P oznacza, że za tym znakiem należy parkować. Tabliczka nakłada sposób w jaki trzeba parkować. A stosować masz się do znaków. Jeśli widzisz w miejscu znak P to parkujesz za nim. A nie przed nim bo zasady ogólne przepisów o zatrzymaniu i postoju pojazdów cię do tego zobowiązują. To, że wygrałeś prawko w czipsach tego nie zmienia. Przepis jest jasny i prosty. Masz stosować się do znaków określających
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol znak (bez strzałki określającej kierunek), za którym nie trzeba się stosować do tego znaku. Przyznam, że to naprawdę kapitalna teoria. XD
@radziol88: Rozumiem, że w takiej sytuacji normalnie se parkujesz jak zielony pojazd i wg ciebie to zgodne z prawem? Art. 5 Pord rozumiem, ze nie obowiązuje cię tak samo jak art. 46?
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: art 5 - za znakiem parkujemy według tego co mówi znak, przed według przepisów ogólnych. Art 46 mówi o sposobie, nie miejscu wskazanym przez znaki. Przepis który cytujesz dotyczy przede wszystkim tabliczki T-30
Tabliczka wskazująca sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni
Temat jest przeorany ostro przy okazji stref płatnego parkowania. Wiele czytałem i nigdy nie widziałem, żeby ktoś dostał mandat za parkowanie tuż przed znakiem. Jedyne co próbowano zrobić,
A mogę wiedzieć na jakim wydziale ty studiowałeś prawo, że nie rozumiesz zasad ogólnych w danym rozdziale ustawy i jaki wpływ mają na kolejne artykuły?
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: nie studiowałem prawa, ale przynajmniej przeczytałem wystarczająco dużo, żeby widzieć jak czytać przepisy. Np. właściwie rozumiana zasada, że wyjątek potwierdza regułę - mamy znaki lub obiekty wyznaczone znakami, jak przystanek czy przejście, w przypadku których są podane pewne zasady obowiązujące już przed nimi. Tu
Czy jest jakiś przepis który mówi ze w tym miejscu przed słupem nie wolno parkować?
#ruchdrogowy #znakidrogowe #parkowanie
chyba xD
@radziol88: Chyba smarta jeśli mówimy o tym trójkąciku przed znakiem P
Jeśli masz znak i za nim zaczyna się parking to nie możesz sobie parkować przed nim. XD. Prawko w czipsach wygrałeś na loterii sezonowej? I to, że nie łamiesz innych przepisów nic nie zmienia. Jesteś obowiązany stosować się do znaków. A znak parking oznacza, że parking jest za znakiem a
Przepis który przytoczyłeś, dotyczy stosowania się do linii albo układu pojazdu względem jezdni i chodnika.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: a parkować można nie tylko na parkingu.
@radziol88: Nie. Przepis który przytoczyłem odnosi się do zasad ogólnych postoju i zatrzymywania. Widzisz parking - parkujesz na parkingu. Nie przed.
Tyle i nic więcej. Każde pozostałe miejsce, gdzie można legalnie parkować, takim pozostaje
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: i zastosowanie oznacza tyle, że za znakiem należy parkować w sposób jaki (nie zawsze) wskazuje
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: nie, że można za nim parkować.
@radziol88: Ale jak nie znasz znaczenia znaków to wróć na kurs prawa jazdy
przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony
@Krupier: cały czas mówię o sytuacji parkowania przed znakiem parkingu
Art 46 mówi o sposobie, nie miejscu wskazanym przez znaki. Przepis który cytujesz dotyczy przede wszystkim tabliczki T-30
Temat jest przeorany ostro przy okazji stref płatnego parkowania. Wiele czytałem i nigdy nie widziałem, żeby ktoś dostał mandat za parkowanie tuż przed znakiem. Jedyne co próbowano zrobić,
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: nie studiowałem prawa, ale przynajmniej przeczytałem wystarczająco dużo, żeby widzieć jak czytać przepisy.
Np. właściwie rozumiana zasada, że wyjątek potwierdza regułę - mamy znaki lub obiekty wyznaczone znakami, jak przystanek czy przejście, w przypadku których są podane pewne zasady obowiązujące już przed nimi. Tu