Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, jaki jest powód spadku sprzedaży nieruchomości o 50% m/m? (-50% sprzedaży względem marca).

Czyżby entuzjazm kupujących został bardzo mocno ostudzony przez podwyżki sprzedających o 1-2-3k na metrze kwadratowym nieruchomości w ostatnim miesiącu?

#nieruchomosci #mieszkanie
haha123 - Jak myślicie, jaki jest powód spadku sprzedaży nieruchomości o 50% m/m? (-5...

źródło: FvGkhCSWAAAbMzQ

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haha123: Kto się łapie to wstrzymał się z zakupem na BK2%, w sumie ciekawe jak wielu jest chętnych. Inna sprawa, że sami deweloperzy ostatnio niechętnie wrzucają oferty nowych mieszkań, tak jakby też czekali na lipiec :/
  • Odpowiedz
  • 9
@BackInBlack: @CePeK: to czemu w styczniu, marcu i lutym się rzucili, a teraz zaciągnęli hamulec? Czemu wtedy nie czekali?

Rynek jest aktualnie całkowicie #!$%@?ęty, zero przewidywalności, jednego miesiąca może być +100%, aby kolejnego było -50%. Katastrofa.

Myślicie, że taki model impulsywnej gospodarki (gigantyczny dodruk, inflacja, ochładzanie gospodarki, następnie strach rządzących o PKB, kolejny paniczny dodruk, kolejny impuls i tak w kółko) będziemy mieć przez całą dekadę? Przecież w
  • Odpowiedz
@haha123: Przesadzono z cenami. 10-15% w ciągu dwóch miesięcy podwyższono ofertowe w większości inwestycji w Warszawie. Anegdotycznie też widzę, że w drugiej połowie kwietnia jakiś mniejszy ruch, sprzedawcy sami dzwonią i pytają. Myślę, że w lutym i marcu wystrzelały się osoby, które odkładały zakup już od jakiegoś czasu i obawiały się wzrostu cen przed BK2%, „inwestorzy” chcący szybko zarobić i opchnąć cesję pod klientów oraz po prostu ci którzy się
  • Odpowiedz
@haha123: a ja powiem argument w druga strone - sprzedaz zmalala, bo nie ma duzo nowych inwestycji - od paru miesiecy obserwuje, ze w interesujacych mnie miejscach nie ma nowych mieszkan - jak ktos szuka specyficznego rozkladu/pietra to woli poczekac niz brac niedobitki z 2022 roku, ktore jeszcze zostaly po ogloszeniu BK2
  • Odpowiedz
@haha123: Nie wiem co będzie, ale wiele wskazuje, że po prostu skończyło się FOMO i minęliśmy właśnie słynne "return to normal" ze znanego obrazka XD
  • Odpowiedz