Wpis z mikrobloga

Mam taką przetwornicę, która ma możliwość regulacji napięcia i prądu wyjściowego. Podłączając pod jej zasilanie zasilacz 5V jestem w stanie wyregulować napięcie, ale prąd stoi w miejscu (czemu?). Gdy jako zasilanie podłączyłem akumulator z wkrętarki to regulacja natężenia działała prawidłowo. Chciałem sobie na tym zrobić zasilanie do ledów.
#elektronika #arduino
TwinksEnjoyer - Mam taką przetwornicę, która ma możliwość regulacji napięcia i prądu ...

źródło: Zrzut ekranu 2023-04-30 124124

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

. Podłączając pod jej zasilanie zasilacz 5V jestem w stanie wyregulować napięcie, ale prąd stoi w miejscu (czemu?).

@TwinksEnjoyer: Opisz dokładnie jak robisz ten pomiar, gdzie masz wpięty amperomierz.
  • Odpowiedz
@dktr: Amperomierz podłączam na wyprowadzenia wyjściowe przetwornicy. Chociaż włączając go w szereg z 10 diodami zauważam, że pobiera to zaledwie ~1.8A. Gdzie 10 takich diod powinno przecież móc zabrać gdzieś prawie 3A. Manipulacja potencjometrem pod obiąciążeniem nagle nie wpływa nijak na wartość pobieranego prądu.

Chociaż zmienia się on zależnie od ustawionego napięcia. Teraz nie rozumiem jak obliczyć pobieraną moc, na wyjściu przetwornicy jest napięcie prawie 5V, ale na diodach wynosi
  • Odpowiedz