Wpis z mikrobloga

360 + 1 = 361

Tytuł: Programista szuka pracy. Kulisy rekrutacji w branży IT.
Autor: Eric Giguere, Noah Kindler, John Mongan
Gatunek: informatyka, matematyka
Ocena: ★★★★

Muszę się przyznać, że od kilku lat nie byłem na żadnej rozmowie rekrutacyjnej, co więcej, raczej jestem po drugiej stronie i moja opinia ma wpływ na zatrudnianie pracowników w firmie, w której pracuję. Sam na własnej skórze nigdy nie spotkałem się z rekrutacją, podczas której zadania polegałyby na implementacji algorytmów czy struktur danych, które od jakichś 30 lat znajdują się w bibliotekach standardowych najczęściej używanych języków programowania. Autorzy „Programisty szukającego pracy” muszą mieć inne doświadczenia, bo właśnie do tego sprowadza się lwia część książki, bo tak po prawdzie to bardziej zbiór zadań niż „kulisy rekrutacji”. Zadania to najczęściej poziom pierwszych lat studiów informatycznych, czyli jakieś algorytmy sortowania, listy powiązane czy rekurencja, na szczęście z obszernymi rozwiązaniami, chociaż nie będzie to chyba wielką tajemnicą, jeśli napiszę, że większości z tych zadań nie miałem nawet ochoty rozwiązywać. Książka jest ukierunkowana na język C i jego pochodne, co ma pewne znaczenie, bo dosyć często zaznaczano, że istnieje powiązanie języka programistycznego z danym typem zadania, jak w przypadku list jednokierunkowych i C/C++, które mają za zadanie sprawdzić zdolność operowania wskaźnikami.

Początek i koniec książki to tematy nieprogramistyczne, tylko związane z samym procesem rekrutacji. Co prawda ta pozycja ma już kilka lat, ale nawet wtedy porady w stylu „Pilnie ucz się w szkole. […] Im lepsze masz oceny, zwłaszcza z informatyki i matematyki, tym lepsze wrażenie wywrzesz na pracodawcy.” wydawałyby mi się zbyt banalne. Takich banałów jest sporo w pierwszych rozdziałach, ale pod koniec robi się ciekawiej, bo jest dodatek dotyczący redagowania CV, ale przede wszystkim rozdziały o zadaniach nieprogramistycznych. Te zadania to po prostu stare dobre łamigłówki, również z opisem rozwiązań, dzięki czemu możemy się na przykład dowiedzieć czy kaczka będzie w stanie uciec z sadzawki przed lisem, jeśli jest od niego wolniejsza, ale dzieli ich pewien dystans. Nie wiem czy to dobrze świadczy o książce informatycznej, jeśli najciekawsze w niej są zagadki logiczne, bo poza tym to zwykła nuda, szczególnie że język używany przez autorów nie zachwyca i jest po prostu suchy.

Jeśli miałbym komukolwiek polecić tę książkę, to być może studentom szukającym pierwszej pracy, bardziej doświadczeni programiści będą raczej znudzeni. Sam spodziewałbym się więcej smaczków czy anegdot z prawdziwych rekrutacji, ale tych praktycznie tutaj nie uświadczymy.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #readdev #ksiazki #programowanie #naukaprogramowania #czytajzwykopem #informatykabookmeter #matematykabookmeter
nightmaar - 360 + 1 = 361

Tytuł: Programista szuka pracy. Kulisy rekrutacji w branży...

źródło: 384844-352x500

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz