Aktywne Wpisy
keppo +189
Wyoming_ 0
Takie coś pojawiło mi sie pod okiem w ciagu jednego dnia. Dermatologa mam na drugą połowę lutego. Dość twarde, w dotyku nie boli. Martwić sie czy nie?
#dermatologia #chorujzwykopem #zdrowie
#dermatologia #chorujzwykopem #zdrowie
Mirki ja już zgłupiałem.
Mam sterydy donosowe, lekarka powiedziała mi żeby biorąc je ustawić dozownik w kierunku oka (oczywiście dozownik w nosie), przy tej samej dziurce co oko, w którego kierunku celujemy. Wtedy dawka uderza w zewnętrzną ściankę nosa ale od środka (w sensie w środek nosa ale od drugiej strony niż przegroda nosowa). Tak też piszą na necie.
Z drugiej strony krople powinny trafić "między oczy" do zatok a to przecież gdzie indziej się powinno celować dozownikiem, a nie w ścianę nosa xd
Jak w końcu jest poprawnie bo na moje oko to nielogiczne walić tak kroplami w ściankę nosa.
https://www.youtube.com/shorts/EiO3mT9yP_k
Natomiast ulotka kropli metmin mówi jeszcze co innego; pochylić głowę do przodu i zaaplikować trzymając buteleczkę pionowo ku górze (czyli de facto też "między oczy", chociaż wiadomo, że część na boki też poleci w postaci mgiełki).
@
o ile nie cpasz( ͡º ͜ʖ͡º)
@0dcinek nie ćpię akurat, po prostu w końcu stwierdziłem, że nie może być tak, że mam ciągle nos niedrożny niezależnie od pory roku i chcę kurację przeprowadzić porządnie a takie detale mogą mieć znaczenie, tymbardziej że jak widać po moich wpisach trochę się myliłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jednak
Ten sposób podania opisywany jest w ulotkach i podkreślany przez lekarzy.
Nie ma w tym miejsca na żadne chlopskorozumowe podejście.
@0dcinek Ma to znaczenie i to bardzo istotne dla sterydu donosowego - jw. Jakby Ci kiedyś przyszło stosować- stosuj
Mam jednak jeszcze pytanie: czyli w końcu walić w bok nosa (w stronę oka) jak sugerują lekarze (jak głęboko wsadzac dozownik?) czy pionowo w górę przy pochyleniu głowy jak sugeruje ulotka? Bo chyba jest trochę różnica w tym ile preparatu poda się na przegrodę i ogólnie gdzie trafi w nosie.