Wpis z mikrobloga

Prigożyn się wygadał o stratach jego ludzi 1:5, czyli pewnie jest w granicach 1:8 z mobikami. I dlatego pewnie nalega, aby po Bachmucie zrobić sobie przerwę i nie iść do przodu bo mu ludzi brakuje.

#wojna #ukraina #rosja
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 66
Ładnie ich Ukraińcy zmielili.

@RafDan: Te filmy w dziesiątkach, które są dziennie wrzucane to nie jest fake jak to onuce gadają. Jak już Prigożyn płacze to tam musi być niezłe mielenie sowieckiego mięsa. Ukraińcy wycofują się powoli z Bachmutu, ale zadają im ogromne straty małym kosztem w swoich siłach. Dobrze to wygląda. Powiem nawet bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
@Aster1981: Nie tylko wiezniowie. Poczytaj rzetelne artykuły, zobacz filmy od zołnierzy - za miesem ida regularne dobrze szkolone oddzialy. A Bachmut przejmuja razem z armia rosyjska.
  • Odpowiedz
@Jimmybravo: To że jakiś wysoki rangą ukraiński dowódca czy minister nie mówi o wysokich stratach w Bachmucie czy nie narzeka jak Prigożyn, to nie znaczy że Ukraińcy mają niskie straty.
A jak jest tak, że Rosjanie tracą 3x więcej ludzi, albo tylko 2x więcej od Ukrainców to dobrze czy źle? Dajesz wiarę tylko za takie wypowiedzi czy filmiki? Ukraina też ma dowódców, którzy mają problem z przekazywaniem złych wieści.
Ale
  • Odpowiedz
  • 2
@Aster1981: Już od ponad 3 miesięcy widać na filmikach,że zabijani są żołnierze dobrze uposażeni, czyli kontraktowi wagnerowcy. Sa wcześniejsze wywiady z Prigożinem i materiały z liczbami od NATO z lutego i marca i wtedy straty wagnerowców były 5:1 a wtedy wysyłali około 25 ataków dziennie. Na początku tego miesiąca zaczęli wysyłać 50 brygad szturmowych, czyli straty po stronie wagnera są dwukrotne w porównaniu do poprzednich miesięcy na logikę. Fakt jest
  • Odpowiedz
@Jimmybravo: W0lski mówi że sytuacja jest zła, bo straty dla Ukrainy 1:3 i wgl że ofensywa będzie taka se więc zgodnie z zasadą w0lskiego sytuacja jest w pyte
  • Odpowiedz
  • 9
@mial85: Z Wolskim jest ten problem, że można go posłuchać, ale nie koniecznie trzeba się zagłębiać w to co on mówi. Od poczatku wojny chyba nie trafił z żadnymi przewidywaniami.
  • Odpowiedz
@Jimmybravo: Prigożyn mówi, że wszędzie na froncie słyszy polski język, bo tylu jest najemników od nas xD

Także ignoruj wszystko co mówi, bo to same zmyślone rzeczy na potrzeby propagandy i jego gierek.
  • Odpowiedz
A jak jest tak, że Rosjanie tracą 3x więcej ludzi, albo tylko 2x więcej od Ukrainców to dobrze czy źle?

@mateussz7: źle, a nawet bardzo źle. Muszą tracić tak z 6 razy więcej od Ukraińców, żeby był remis...
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: hahah bez jaj 5 czy 6x to nie realne, liczby poznamy po wojnie. Pytanie czy jakby było te 2 czy "tylko" 3 co jest dobrym wynikiem wykrwawi szybciej Ukraińców, czy Rosjan, a tylko przypomnę, że o wycofywaniu się miasta słyszałem już w tamtym roku, ale Ukraińcom dobrze idzie obrona.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: A nie sorry 5,6 Wagnerowca do jednego Ukrainca może tak być. Wagnerowcy to mięso armatnie. Pomyliło mi się z całą bitwą, w której walczy też armia rosyjska, wtedy jest inna dysproporcja, pomyliło mi się bo temat dotyczy przecież bardziej narzekan Prugożyna a nie całej bitwy. Myślę, że nam już wszystkim w tej bitwie wiele umyka, bo już mniej mówi się o armii rosyjskiej, a tylko o armii Prigorzyna, którą
  • Odpowiedz
hahah bez jaj 5 czy 6x to nie realne, liczby poznamy po wojnie.

@mateussz7: demograficznie to Rosja ma przewagę ok. 4 do 1 (a w mobilizacji pewnie nawet więcej). Żeby Rosja przegrała w walce na wyniszczenie, musi tracić więcej, niż wynosi ten stosunek.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Wiem, że Rosja ma taką przewagę w demografii kilkukrotnie, ale nie zawsze to tak działa i nie biorę akurat tej teorii pod uwagę.
Zauważyłem ogólnie dwie stare teorie prowadzenia wojny lansowane tutaj, pierwsza właśnie to o wpływie demografii kto jak ktoś jest mniejszy to tyle i tyle musi odstrzelać u przeciwnika aby się wyrównały szansę, ale jeszce przecież liczy się jakość.
I druga teoria, że strona atakująca musi uderzyć 3x przewagą, aby atak się powiódł.
Im częściej to się pojawią tutaj czy na yt, to można się z tym kłócić, podważać, bo szukamy zawsze prostych odpowiedzi.
Ja np, ukrainską ofensywe widzę bardziej jako niemiecka barbarosse w 41', a wtedy armia niemiecka była równa chyba również tej rosyjskiej nad Bugiem, lub trochę mniejszą i nie obrażam tym Ukraińców, raczej chodzi mi, że ta ukraińska armia będzie z nowym sprzętem zachodnim i wyszkolona z nato w Polsce, UK itd.
to różnie z
  • Odpowiedz
Wiem, że Rosja ma taką przewagę w demografii kilkukrotnie, ale nie zawsze to tak działa i nie biorę akurat tej teorii pod uwagę.

@mateussz7: :-) To nie działa, gdy USA atakuje taki Irak czy Afganistan - bo nowoczesna technika wyrównuje liczbę potrzebnych żołnierzy. Zauważ jednak, że na Ukrainie mamy mniej więcej równe technicznie armie, z kałaszami w okopach i artylerię sprzed 50 lat (z nielicznymi wyjatkami) - więc tam Rosjanie
  • Odpowiedz