Wpis z mikrobloga

@olinek_okraglinek: upraszczasz temat.

Nikt nie zakazywał jazdy konno, ludzie sami się przekonali do pojazdów spalinowych bo zaczęły być bardziej praktyczne od dorożki.

Może pozwólmy technologii EV stać się tak atrakcyjną dla większości, że ją wybierz sama zamiast socjalistycznego "wiemy co dla Ciebie dobre".
  • Odpowiedz
  • 0
@Semigod:

ludzie sami się przekonali do pojazdów spalinowych

Tak samo ludzie przekonali się do ograniczeń prędkości, prawa karnego, nie wyrzucania śmieci do lasu czy palenia nimi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
gdzie każdy jeździł na koniu albo furmanką to byś też gadał

@olinek_okraglinek: ale to jest strawman nad stramany, bo ludzie przesiedli się z furmanek nie dlatego bo je delegalizowano, wprowadzono podatek od koni czy strefę bez łajna tylko samochody były szybsze, wygodniejsze TANSZE (zarówno w produkcji, jak i eksploatacji). Z elektrykami jest odwrotnie. Nikt nie kombinował że za mało stacji benzynowych tylko każdy chciał postawić pompę i zbiornik paliwa w
  • Odpowiedz
@olinek_okraglinek no tak w 15 lat przeskocza 70 lat spalinowek, bo mercedesy nie maja auto pilota i inne auta spalinowe tez xD od 40 lat naukowcy nie sa wstanie znalezc lepszego banku energii niz bateria ale zrobia to w 10-15 lat bo ue tak każe xDDDD technologia w f1 mowi Ci to cos? Miej godnosci troche, caly swiat bedzie na spalinowkach sie bujac tylko Ty w UAr bedziesz skigal nissanem micra
  • Odpowiedz
  • 0
@LifeReboot:

tylko samochody były szybsze, wygodniejsze TANSZE (zarówno w produkcji, jak i eksploatacji)

Chyba masz słabe pojęcie o pierwszych dziesięcioleciach motoryzacji.

każdy chciał postawić pompę i zbiornik paliwa w ogródku

Zdecydowanie
  • Odpowiedz
  • 0
@wartosci_tradycje_EUROPEJSKIE:

od 40 lat naukowcy nie sa wstanie znalezc lepszego banku energii niz bateria ale zrobia to w 10-15 lat bo ue tak każe

Tak, wiesz dlaczego? Bo muszą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

caly swiat bedzie na spalinowkach sie bujac

Kim jest ten cały świat?
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Odniosłem się do argumentu @olinek_okraglinek jakoby to zacofanie ludzi stało za niechęcią do elektryków bo przecież w epoce koni samochód spalinowy był wyśmiewany.

Nie mam nic przeciwko elektrykom, sam mógłbym mieć. Jestem po prostu przeciwny fanatyzmowi i wmawianiu mi, że tak będzie lepiej dla mnie bo jestem zwykłym szarakiem.

Skoro to ekologia jest wyłącznym celem tej planowanej rewolucji to już dzisiaj można przestać produkować silniki 5-8 litrowe w
  • Odpowiedz
  • 0
@Semigod:

Skoro wspominasz o bezpieczeństwie i limicie prędkości to dlaczego wciąż produkuje się pojazdy cywilne które jeżdżą szybciej niż 140km/h?

Bo są miejsca gdzie można nimi jeździć szybciej? A dlaczego 140 skoro w wielkości krajów jest to 120-130?
  • Odpowiedz
@PiotrFr: oj nieważne. Równie dobrze mogło by być to 200 i podtrzymuje mój argument.

Nie bronię zmian, nie jestem kontra-postępowy na przekór. Oczekuję po prostu rzeczowej dyskusji a o taką trudno w szczególności jeśli jestem traktowany jak debil i próbuje mi się wciskać kit.

Nie moja wina, że organizacje eko się skompromitowały ostatnimi laty i dla mnie plakietka eko oznacza, że mam produkt omijać a przynajmniej być sceptyczny.
  • Odpowiedz