Wpis z mikrobloga

Pis0wcy chcą płacić rolnikom 1400 zł za tonę pszenicy xD

Przy dzisiejszym kursie euro – 4,60 zł – daje to ponad 304 € za tonę. Popatrzcie na ceny w głównych portach/skupach w Europie poniżej 260 € (!).

Walić rynek, komuna rządzi. Budżet wytrzyma. Elektorat trzeba kupić, prawda? Ciekawe czy czeladnik piekarski Fogiel będzie znowu wyzywał innych od cwaniaków, bo ktoś przy czeskiej czy niemieckiej granicy ściągnie towar do Polski żeby zarobić.

#bekazpisu #rolnictwo #4konserwy #neuropa #wojna #ukraina
mentari - Pis0wcy chcą płacić rolnikom 1400 zł za tonę pszenicy xD

Przy dzisiejszym ...

źródło: temp_file.png4002920146339141571

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mentari:
Ależ to jest piękny wał. Najpierw biznesmeni związani z pisem i psl nakupili taniego zboża z ukrainy, bo to właśnie oni trzymają łapy na składach - a teraz państwowe spółki odkupią go od nich z przebitką pewnie ze 100% w sumie(tańszy import z ukrainy i skup teraz o 30% więcej niż cena rynkowa).

A barany klaszczą, bo przynajmniej dowaliliśmy ukraincom.
  • Odpowiedz
@mentari: i tak na jednym wale tracimy dwa razy - raz, gdy to zboże trafiło na nasz rynek, drugi, gdy rząd, aby odpokutować niekompetencję, skupi od rolników zboże po zawyżonej cenie. No w sumie trzy, bo te bułki z glifosatem wcale takie cacy nie były
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Serzie100 nie, nie wszystkich. Dopłaty mają być powiązane z areałem w przeliczeniu na hektar. Nie wiem jak to mają zamiar zrobić, ale @Kierowca-ufo rozmija się z prawdą, ale nikomu to nie przeszkadza widzę, standard
  • Odpowiedz
@Aquamen: jaka dezinformacja? Rolnicy dokładnie tyle dostaną, jak średnia cena tony na świecie będzie 900zł to z tego co napisałeś rząd dopłaci 500zl żeby rolnik dostał 1400 x.x
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@kam3o napisałem, że pis0wcy tyle rolnikom zapłacą to gość myślał, że jarkacz będzie stał w skupie osobiście i dawał rolnikom odliczone 1400 xD
  • Odpowiedz