Aktywne Wpisy

sarnamarna +16
jestem dorosła i mam prawo spać w piżamie hello kitty kupionej za darmo w sinsay (bawełna 100%)
źródło: 1000019771
Pobierz
Lolenson1888 +598
źródło: temp_file5664819762336538520
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000019771
Pobierz
źródło: temp_file5664819762336538520
PobierzWykop.pl
Myśle zrobić sobie delikatny homelab do zabawy.
Jakiś proxmox, nas, może serwer multimediów. Jest trochę pomysłów.
Chciałbym kupić jakiś używany sprzęt tak do 1000zl.
Polecacie jakieś konkretne sprzęty? Głównie chodzi mi o wielkość. Brac normalny tower, sff czy usff?
Komp będzie w osobnym pomieszczeniu wiec wiatraki mnie nie ruszają, do tego mam nadprodukcje z fotowoltaiki wiec dużej różnicy mi nie robi czy to będzie brac 20w czy 80w. Jedyne o czym myślałem to w takiej obudowie tower jest więcej miejsca na dyski. Jakbym tam kilka chciał podpiac to lepiej by bylo
Jak Ty nie wiesz co chcesz postawić, to nie da się Tobie doradzić. Napisałeś NAS... przecież to jest decydujący faktor. Jaki nas, ile dysków, jakie dyski, wiesz już? Jest sporo fajnych, całkiem wydajnych i niewielkich sprzętów, ale wtedy nie wrzucisz dysków 3.5".
Z drugiej strony jak twierdzisz ze prąd, hałas ani miejsce nie jest problemem, więc... nad
Może tego NASa zrobię sobie np wydziale 200gb pod kopie baz danych i tyle. Nie wiem jeszcze
Zgadzam się z Twoim komentarzem w 100% - nie wiesz co chcesz robić, to wrzuć cokolwiek co znajdziesz tanio i myśl o zmianie jak już się dowiesz co chcesz zrobić.
Dyski determinują jak duże to ma być, ile będzie kosztować, które kompy nie nadają się (bo. np. nie mieści się 3.5", albo w ogóle nie
Sam trzymam część backupów na dysku usb podpiętym pod proxmox, bo akurat dla mnie ma to sens i jest dużo tańsze niż kolejny wolny i drogi NAS