Wpis z mikrobloga

#homelab #siecikomputerowe #komputery

Myśle zrobić sobie delikatny homelab do zabawy.

Jakiś proxmox, nas, może serwer multimediów. Jest trochę pomysłów.

Chciałbym kupić jakiś używany sprzęt tak do 1000zl.

Polecacie jakieś konkretne sprzęty? Głównie chodzi mi o wielkość. Brac normalny tower, sff czy usff?

Komp będzie w osobnym pomieszczeniu wiec wiatraki mnie nie ruszają, do tego mam nadprodukcje z fotowoltaiki wiec dużej różnicy mi nie robi czy to będzie brac 20w czy 80w. Jedyne o czym myślałem to w takiej obudowie tower jest więcej miejsca na dyski. Jakbym tam kilka chciał podpiac to lepiej by bylo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Polecacie jakieś konkretne sprzęty? Głównie chodzi mi o wielkość. Brac normalny tower, sff czy usff?

Jak Ty nie wiesz co chcesz postawić, to nie da się Tobie doradzić. Napisałeś NAS... przecież to jest decydujący faktor. Jaki nas, ile dysków, jakie dyski, wiesz już? Jest sporo fajnych, całkiem wydajnych i niewielkich sprzętów, ale wtedy nie wrzucisz dysków 3.5".

Z drugiej strony jak twierdzisz ze prąd, hałas ani miejsce nie jest problemem, więc... nad
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska przemyśl dokładnie co chcesz zrobić. Wrzuciłeś mnóstwo terminów. Ale jak myślisz o NASie to lepiej wziąć coś na czym będziesz mógł postawić kontenery maksymalnie. NAS najlepiej jak służy wyłącznie do trzymania plików i ew proste usługi typu Plex/Jellyfin. Za 1000 PLN będzie ciężko dorwać, czy to Synology/Qnap czy zbudowane przez siebie bo dochodzi koszt dysków. No i sugerowałbym wziąć większe dyski bo o jak złapiesz bakcyla to możesz szybko potrzebować
  • Odpowiedz
@Immortale: @MercedesBenizPolska jeszcze r/selfhosted i r/minilab dla tych co lubią zwięzła energooszczędne pomysły ;)

Zgadzam się z Twoim komentarzem w 100% - nie wiesz co chcesz robić, to wrzuć cokolwiek co znajdziesz tanio i myśl o zmianie jak już się dowiesz co chcesz zrobić.

Dyski determinują jak duże to ma być, ile będzie kosztować, które kompy nie nadają się (bo. np. nie mieści się 3.5", albo w ogóle nie
  • Odpowiedz
@Immortale: mało hardware tam jest, ale sporo rad co stawiać i jak stawiać. Często ludzie piszą że mają np. rpi z dwoma dyskami USB i ... działa od kilku lat :D Czasem przydaje się takie nietypowe spojrzenie.
  • Odpowiedz
@Immortale: wszystko zależy od Twojego podejścia i celu. W wielu zastosowaniach utrata danych aż tak nie boli. Typu kolekcja seriali kiedy możesz je ponownie pobrać. Albo masz backup :) Sporo ludzi ma też jakieś Pi i nie chce inwestować więcej, kupują tylko dysk.

Sam trzymam część backupów na dysku usb podpiętym pod proxmox, bo akurat dla mnie ma to sens i jest dużo tańsze niż kolejny wolny i drogi NAS
  • Odpowiedz
@henkgreen: super wpis, wiele uzytecznych informacji. O thin clientach nie myslalem bo w sumie wydajniejsze bedzie jakies 6500T czy 8400T, wielkosciowo sa takie same. A czy to wezmie 10W czy 30W to mi kompletnie roznicy nie robi (choc mam 3szt takich z 6500t i biora max 15w)
  • Odpowiedz