Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Najz, rynek oderwany od fundamentów...
Teraz widać że nieruchami rządzi sentyment i psychologia a TYLKO w tych lepszych miejscach lokalizacja.

Kto miał kupić ten kupił w 20'-21'
Tak jak narkun powiedział FOMO wśród SPERKULANTOW. Sam widzi że najmniej w HISTORII ludzi kupuję na własne potrzeby.

Ciekawe czy strach tych którzy nie mają kwadratu wygra i chciwość fliperow, devkow I całej śmietanki spekulacyjnej która z nieruchomosci zrobiła sobie biznesik niczym dolce gabana weźmie górę XD!

Jeśli to teraz nie jest bombel to Nie wiem co nim jest
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Energydrink: Dlatego pilnie potrzeba ułatwień (nie dopłat) i zwolnień podatkowych na zakup pierwszego mieszkania dla siebie, a dowalić srogie podatki na kolekcjonowanie trzeciego i kolejnych by wywalić z rynku każdą pijawkę, która zrobiła sobie z tego biznes, a nie spełnienie własnych potrzeb bytowych.

Do tego oczywiście prawo pozwalające łatwo wyrzucić niepłacących pasożytów by uwolnić puste betonowe złoto od tych, którzy boją się wynajmować, bo nie wiadomo kto się trafi.
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan: a może ja sobie chcę mieszkać w czterech mieszkaniach jednocześnie, i sobie między nimi chodzić, od jednego do drugiego, to uważasz, że powinienem jakoś za to więcej płacić? Kto Ci daje takie prawo moralne do oceniania moich potrzeb?
Jeżeli bym prowadził otwarte relacje partnerskie na przykład, i w każdym mieszkaniu inną panienkę pukał, to Ty uważasz siebie za kogoś lepszego, bo Ty tylko jedno mieszkanie chcesz kupić? xD
Ty
  • Odpowiedz
@Hissis: Dlaczego nie protestujesz więc wobec srogich opłat za parkowanie w centrum miast? W końcu możesz kochać samochody i chcieć trzymać je na widoku w ilości 4 sztuk tak by każdy podziwiał twoje bogactwo i smak motoryzacyjny. Nikt nie zabrania, ale skoro takie masz życzenie to codziennie będziesz płacić grube siano za możliwość blokowania innym miejsca kiedy nie dasz rady na raz jeździć czterema pojazdami. Ewentualnie dostaniesz tańszy ryczałtowy abonament
  • Odpowiedz
@Hissis: No luz, jest cos takiego jak podatek od dobr luksusowych i latwo mozna dojsc do wniosku ze pierwsze wlasne mieszkanie jest na spelnianie podstawowych potrzeb ale juz kolejne to luksus. Nikt nie zabrania tylko starczy odpowiednio traktowac i dorzucic te 10% do ceny. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@indiansupport: Komuś takiemu jedno mieszkanie zarabia na kolejne mieszkania, więc de facto nie pomaga tym ludziom tylko zabiera innym możliwość pełnego wyboru wolnych lokali oraz pompuje ich ceny, bo on ma już gdzie mieszkać i przebije tanim i łatwym kredytem (do niedawna) każdego ciułacza.

Dodatkowo robiąc sobie biznes z mieszkaniówki olewa się potrzeby społeczeństwa (np. potrzebę dużych metraży) i zalewa miasta na co najmniej kilkadziesiąt lat kurnikami inwestycyjnymi, które nawet nie
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan: nie rozmawiamy o samochodach ani miejscach parkingowych, więc ten wątek to sobie w notatniku weź tam rozpisuj, a potem zamknij.
Nie mam potrzeby kolekcjonowania mieszkań, mam potrzebę posiadania czterech, bo taka ilość pozwala mi zrealizować moje potrzeby na satysfakcjonującym mnie poziomie, po raz drugi Ci to mówię, Ty tego nie rozumiesz, czy o co chodzi?
Czy uważasz, że jeżeli Tobie jedno wystarczy, i spełnia Twoje potrzeby, to każdemu innemu też
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan: No ale przecież masz już teraz podatek od wynajmu nieruchomości, więc Twoja propozycja to dorzucenie kolejnego za to samo. Ewentualnie jakby chcieć zmniejszyć liczbę pustostanów, to można wprowadzić podatek katastralny od którego możesz odliczyć ryczałt z wynajmu.

Mam wrażenie, że wiele osób myśli, że zmniejszenie opłacalności wynajmu będzie rozwiązaniem wszystkich problemów i nagle mieszkania staną się o połowę tańsze. Tylko nie jest to realne gry marża dewelopera wynosi 15-30%,
  • Odpowiedz
@Energydrink: mam cichą nadzieję że jak już każdy uwierzy że nie może spaść, to wtedy trend się odwróci

Pewnie tak nie będzie bo jest na to za duża inflacja, ale chciałbym to zobaczyć
  • Odpowiedz
@Hissis: Miejsca parkingowe to jest dokładnie identyczny przypadek jak mieszkania. Jeżeli nie potrafisz się do niego odnieść to nie mamy o czym dyskutować. Wolny rynek w tej materii pięknie pokazuje patologie w Hongkongu gdzie każdy może sobie je kupić na własność, jest ich mało, a ceny dobiły nawet do miliona dolców za parę metrów asfaltu w centrum. Mieszkaniówka nie powinna wolnemu rynkowi oraz komercjalizacji podlegać. Mieszkań i ziemi jest za
  • Odpowiedz
@Hissis:

Nie mam potrzeby kolekcjonowania mieszkań, mam potrzebę posiadania czterech, bo taka ilość pozwala mi zrealizować moje potrzeby na satysfakcjonującym mnie poziomie, po raz drugi Ci to mówię, Ty tego nie rozumiesz, czy o co chodzi?

Nawet średnio rozgarnięty człowiek potrafi ocenić, że potrzebą wyższego rzędu będzie posiadanie jakiegokolwiek mieszkania, a nie całej kolekcji dla realizacji fantazji seksualnych, ale ty jesteś osobą, która lubi się bawić w argumenty absurdalne, więc
  • Odpowiedz
Nie mam nic przeciwko wynajmowi, ale niech będzie więcej konkurujących prywatnych ludzi, którzy mają jedno czy trzy dodatkowe lokale (po dwa na głowę bez podatku) w rodzinie po babciach czy za własną kasę, a nie monopol wannabe Mideli robiących sobie z tego szkodliwy biznes.

@Tytanowy_Lucjan: No ale to Midele (czy może w szczególności fundusze) są w stanie schodzić z ceny bo dzięki skali robią wszystko taniej. Taniej wyszukują (bo ktoś
  • Odpowiedz
i teraz uważam, że nie masz żadnego prawa umniejszać ani w ogóle oceniać moich potrzeb bytowych, na które mnie stać po takiej samej , równej dla każdego niezależnie od wielkości kutasa, długości włosów, ani stanu posiadania cenie rynkowej

@Hissis: I tak samo może Cię być stać na zapłacenie równego dla każdego kto posiada trzecie mieszkanie podatku ~5% i 8% od czwartego. Nikt Ci niczego nie zabroni jeżeli będzie cię stać
  • Odpowiedz