Wpis z mikrobloga

@troglodyta_erudyta: tego, ze jak sie na cos mowi "zwykle", to jest jakas regula, a nie ze praktycznie KAZDA "mieszanka" gotowanych warzyw z majonezem jest nazywana salatka. Praktycznie jest to cala osobna grupa potraw, ktora podchodzi pod nazwe "salatka".

@DEVILLIVED ale jest napisane ze "zwykle", a - jak wyzej - inne takie mieszanki sa tez nazywane salatkami, a salaty tam nie ma.
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta: powiem nawet wiecej, w przypadku tej drugiej grupy masz nawet wiecej mozliwosci, gdyz nie jestes zmuszony do uzywania jakiegos skladnika bazowego (gdzie w tej "salatce" wlasciwej jest to zwykle salata), ogranicza Cie tylko wyobraznia, wiec mamy cala grupe potraw bez de facto nazwy, ktore zostaly zaklasyfikowane do grupy salatek i sa nazwane od tego.
  • Odpowiedz
@AdamoEL "zwykle" nie oznacza, że każda sałatka musi zawierać sałatę i danie jej niezawierające nie jest sałatką. Praktycznie w każdym języku tego typu danie nazywane jest sałatką, a uproszczona definicja ze słownika nie jest najdoskonalszym źródłem wiedzy kulinarnej.
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta: ale zwykle oznacza, ze jest jakas regula, ktorej tutaj nie ma. Nazwa wiec jest oparta na doslownie losowym produkcie.

Tutaj lepsza definicja: Sałatka – potrawa sporządzana z pokrojonych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).

I podane przyklady dalej byly np salatka kaszubska ze sledzi itd.

Czyzby PWN sie mylil? (
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta jeszcze tak zapytam, szanse ze odpowiesz szczerze sa nikle, ale co tam - na szybko, ile przychodzi ci do glowy slawnych salatek z salata?

Cezar, grecka, itd,

A ile salatek bez salaty?

Rozumiesz o co mi chodzi? Ze masz racje, zazwyczaj nie znaczy zawsze, ale tutaj nawet zazwyczaj jest slowem zle uzytym bo wychodzi na to ze zazwyczaj salatka w sobie salaty nie ma xD
  • Odpowiedz
@AdamoEL

slownik zawiera uproszczona definicje” no ale czlowieku uproszczona nie znaczy bledna xD

Czy ty w ogóle rozumiesz język polski? Bo widzę, że zrozumienie moich postów idzie ci tak samo ciężko, jak słownikowych definicji.
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta: Ty sie trzymasz twardo definicji, ja biore pod uwage rzeczywistosc, w ktorej wiekszosc przepisow na salatki, jak ich popularnosc pozwala mi stwierdzic, ze ZAZWYCZAJ salatka tej salaty nie ma, przez co stwierdzenie, ze salatka ZAZWYCZAJ zawiera salate jest bledne, przez co ta uproszczona definicja PWN tez jest bledna. Kumasz?
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta: @AdamoEL: Przede wszystkim, PWN samo twierdzi, że:

Pytanie to należałoby zadać raczej kucharzowi

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Salatka-a-surowka;18348.html

Natomiast IMO najlepsze rozwiązanie problemu proponuje Narodowe Centrum Kultury, które po prostu uważa, że surówka jest rodzajem sałatki zrobionej tylko z surowych warzyw i ew. owoców:
https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/SUROWKA_czy_SALATKA
  • Odpowiedz